Kapteeni & ladykapteeni

 

KAPTEENILLA ON ASIAA


30.5.2023

Tervetuloa kesä ja kisat!

Iloiset heit kapteenin luolasta! Edellisen turinan jatkeeksi voidaan toivottaa hyvät synttärit ESA:lle, joka täyttää tänään 48 vuotta. Euroopan Avaruusjärjestö perustettiin siis 30.5.1975 ja parin vuoden päästä hänkin pääsee kirmaamaan kentälle meidän muiden senioreiden kanssa. Viileässä kelissä näyttää kesäkuu alkavan, mutta kuluvan kuun alkuun saatiin onneksemme sen verran vettä ja lämpöä, että nurmi on lähtenyt mukavasti kasvuun ja pohjoisessakin päästään puttailemaan jo kesägriineillä! Hirmu hyvältähän tuo Eerikkalan areena jo näyttää ja juhannukseen mennessä saadaan varmasti nauttia pelistä tutun virheettömillä väylillä. Lyöntipaikkojen kanssa on edelleen haasteita, mutta puutarhaosastolla on suunnitelmat valmiina niiden varalle. Kapu suosittelee suoritettavaksi kenttävertailuja aina kun mahdollista - Se vaan avartaa ajatusmaailmaa ja laji pysyy mielenkiintoisempana, kun pääsee välillä uusien haasteiden pariin. Eerikkalassakin paukutellaan holareita harva se päivä, vaikka meidän par-3 reijät eivät ole edes sieltä helpoimmasta päästä. Osalla on selvästi lyönti talvehtinut toisia paremmin, ja toisilla voisin tässä viitata esim. itseeni :) Näin hankalaa kauden alkua ei ole vielä milloinkaan ollut käsillä, mutta se ei onneksi vaikuta pelihuumoriin, vaan saattaa innostaa jonkun verran myös harjoittelemaan. Kyseessä on kuitenkin maailman vaikein laji, jossa harva menestyy ilman harjoittelua.

Kotikenttä on niin tuttu paikka, että kuvittelin tuntevani lähes kaikki oman seurani jäsenet. Varauskalenteria selatessaan saa kuitenkin huomata, että todennäköisesti koko kesän pystyisi käytännössä pelaamaan niin, että jokaiselle kierrokselle tulisi uusia pelikavereita. Työt ja Kapteenin askareet muilla kentillä rajoittavat jonkin verran sen haaveen toteutumista, mutta kierretään uusien tuttavuuksien kanssa aina, kun siihen tulee mahdollisuus. Harjoitusalueillakin törmää tämän tästä uusiin ihmisiin ja hienoin asia näissä kohtaamisissa on, että melkein poikkeuksetta uudet tuttavuudet kysyvät ”lähetkö pelloomaan?” Lajin sosiaalinen luonne tuntuu parantuvan vuosi vuodelta.  Seuraan on saatu siis uusia aktiivisia jäseniä ja se oli kuulemma huomioitu jopa alueemme suosituimmassa printtimediassa, jonka ammatillisesti tinkimätön ja kunnianhimoinen toimittaja oli kehunut Eerikkalaa alueen golfseuroja koskevassa julkaisussaan. Varmaankin mukava työ, kun saa tutustua seurojen toimintaan ja henkilökuntaan juttujen taustatyötä tehdessään. Sehän liippaa läheltä Kapteenin hommia, paitsi että siinä ei virheisiin ole varaa. Kapteenille onneksi pienet lipsahdukset sallitaan! :D Kisoihinkin on saatu uusia osallistujia, kilpailukalenteriin tulleiden uusien kisojen myötä. Toivottavasti sama trendi jatkuu kauden läpi. Ennestään tuttuja kilpailuja on kalenteri pullollaan, mutta osanottajamäärän kasvaessa ei ilmoittautumisia toinne jättää viimetinkaan. Jos joku mieluinen kisa sattuu menemään ohi, niin naapuriseurojen kalentereista voi löytyä helpostikin korvaaja loppuunmyydylle kotikentän kilpailulle. Teetimen kilpailut-sivulta löytyy avoimia kisoja melkein jokaiselle kesän golfpäivälle. Ensimmäiset reikäpelitkin pyörähtävät kohta käyntiin ja ilmoittautuminen Captain’s Cuppiin on jo auki. Jos reikäpeli ei pelimuotona ole vielä tuttu, niin siinä on hyvä mahdollisuus käydä katsastamassa reikäpelien menoa ja meininkiä. Captain’s Cup on tasoituksellinen reikäpeliturnaus, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että korkeammalla tasoituksella pelaava vastustaja saa tasoitusten erotuksen verran lyöntejä eteen, alkaen kentän vaikeimmasta väylästä. Kaikkien osallistujien tasoitukset puolitetaan pelin ajaksi. Kisassa pelataan siis vastustajaa vastaan siten, että paremman tuloksen reiälle tehnyt pelaaja saa pisteen ja voittaja selviää, kun piste-ero on isompi, kuin jäljellä olevien reikien määrä. Lohkovaiheessa ottelut voivat päätyä tasan, mutta välieriä ja finaalia pelataan niin kauan, kunnes voittaja on selvillä. Monen mielestä yksi hauskimmista golfin pelimuodoista, koska lyöntien määrällä ei ole vaikutusta lopputulokseen, vaan voittaja ratkeaa voitettujen reikien määrällä. Tervetuloa kokeilemaan!

Muistakaa paikata divotit ja alastulojäljet, tehkää paljon holareita ja laittakaa riittävästi vermeitä niskaan, kunnes lämpöisemmät kelit koittavat! Treffataan kentällä ja tulkaa juttelemaan, vaikkei olis asiaakaan!

Terkkua: Joonas

 

20.3.2023

Kaikki on suhteellista.

Päivä pitenee ja hinku kentän kevättalkoisiin kasvaa samaan tahtiin, kuin lätäköt syvenevät ja lintukonsertit yleistyvät. Talven simulaattorikisan loppuminenkin enteilee kevään tuloa. Kierroksia kisaan pelattiin vähän toista sataa, seitsemällätoista eri kentällä. Voiton ja pelit yhdelle maamme hienoimmista kentistä Linna Golfissa vei Eerikkalan oma kasvatti J.Sandström. Juomapalkinnotkin menivät tänä vuonna nuorille lupauksille: parhaan pistebogey tuloksen tehneelle J.Hynniselle ja kovimman nettotuloksen pelanneelle N.Puraselle. Seura onnittelee herrasmiehiä ensiluokkaisesta pelistä ja erinomaisesta kisakulttuurin ylläpidosta!

Hassun otsakkeen takana on tämän lätinän julkaisupäivä. Eräs Württembergiläinen fysiikko julkaisi nimittäin tasan sataseitsemän vuotta sitten teorian, jolla pyritään selittämään ja ennustamaan golfin tapahtumia avaruuden geometrian muuttumisella. Aikaisemmin luulin, että huonot tulokset ja jatkuva varapallolla pelaaminen johtuvat huonoista lyönneistä, mutta nämä ilmiöt johtuivatkin ajan hidastumisesta gravitaatiokentässä, sekä mustista aukoista, joiden olemassaoloon suhteellisuusteoria tarjoaa joitain vastauksia. Näin ollen voin lähteä taas huojentunein mielin, bägi täynnä palloja kevään ensimmäisille kierroksille, kun se aika koittaa. Koska Golfin sääntökirja ei tunne mustia aukkoja, niin käsittelemme niiden syömiä palloja kadonneina ja jatkamme peliä sääntöjen edellyttämällä tavalla. Sääntöjen tuntemukseen on tarjolla parasta mahdollista apua, kun Teittisen Arto, Golfliiton sääntö - ja tasoitustoimikunnasta tulee kouluttamaan halukkaita huhtikuun 29. päivä Kuopioon - tarkempi paikka ilmoitetaan, kun osallistujat koulutukseen/tuomarikokeeseen ovat selvillä. Tilaisuuteen osallistuvat Eerikkalaiset voivat ilmoittautua mukaan laittamalla viestiä Kapteenille numeroon 040 846 0315. tämän kuun loppuun mennessä. Mieluummin ennemmin, kuin myöhemmin! Lisätietoja kurssista ja tuomarikokeesta saa samasta numerosta.

Tsemppiä: Joonas

 

24.1.2023

Tässäkö tää oli?

Onnellista Jäniksen Vuotta kaikille lajitovereille kautta maan! Onnea tullaan tänäkin vuonna tarvitsemaan, sillä vaikka laji elääkin ainaisessa murroksessa, niin sen luonne ei muutu. Vaikeuksissa tullaan siis tänäkin vuonna kentällä olemaan :D Kauden alku lupailee kuitenkin hyvää: ensimmäiset kierrokset on pelattu, kapteenien illat pidetty, koulutukset käyty ja vuosikalenteri on jo täynnä kenttävierailuita ja tapahtumia etelästä pohjoiseen. Talvikiireiden keskellä on hyvä satsata omaan - ja läheisten hyvinvointiin, kehon huoltoon, treenaamiseen ja lepoon. Siinä ohessa opetellaan tietysti kansan kielelle käännettyjä golfin sääntöjä. Suomenkielinen sääntökirja tulee myyntiin golfmessujen kynnyksellä ja ilmainen aplikaatio on ladattavissa hetkenä minä hyvänsä. Englanninkielinen versio päivitetyistä säännöistä on jo kaikkien älypuhelimissa ja suomeksi käännetty versio siis julkaisua vaille valmis. Suosittelen sääntökirjan lataamista sovelluskaupasta, tai linkin kautta, joka löytyy jokaisen e-birdiestä, tai GameBookin sovelluksesta. Se kulkee aina mukana, myös kierroksella ja nykyään sieltä löytää helposti ratkaisut ongelmatilanteisiin. Yhden noston päivitetyistä säännöistä ajattelin tähänkin laittaa ja olkoon se Lipun linjassa taaksepäin vapautuminen. Meissä tuskin on yhtään pelaajaa, joka ei muutaman kerran kesää kohti tätä toimenpidettä joudu tekemään, joten otetaan se tähän esimerkiksi tuoreesta sääntöpäivityksestä.

Lipun linjassa taaksepäin vapauduttaessa dropataan pallo referenssipisteen ja lipun linjalle taaksepäin, kuinka kauas hyvänsä. Vapautumisalueen keskikohdan määrittää se kohta kentän alueesta, jota pallo ensimmäisen kerran koskettaa maahan osuessaan. Vapautumisalue on tästä kohdasta mailan mitta, mihin suuntaan tahansa seuraavin rajoituksin: pallon pysähtymispaikka ei saa olla lähempänä lippua, kuin referenssipiste, ja - täytyy olla samalla kentän alueella, kuin kohta, missä pallo osui ensimmäisen kerran maahan. Kertauksena vielä kentän alueet, joita on viisi: Pelattavan väylän tiiausalue, pelattavan väylän griini, kaikki bunkkerit, kaikki estealueet ja yleinen pelialue, joka käsittää kaikki muut kentän alueet, paitsi neljä ensin mainittua. Näin ollen, jos pallo vierii alueelta toiselle, tulee droppi uusia ja jos pallo ei vieläkään pysy samalla kentän alueella, mihin se maahan pudotettaessa osui, asetetaan pallo sille kohtaa, mihin se ensimmäisenä osui. - ja jos pallo ei pysy tällä paikalla, etsitään lähin paikka missä pallo pysyy paikallaan. 

Tämän säännön kun omaksuu, pääsee jo alkuun, mutta suosittelen silti kertaamaan muitakin sääntöjä ennen kauden starttia. Vaikka osa meistä pelaa golfia vain päivittäisen liikuntatarpeen tyydyttämiseksi, tai ihan vaan kesäisestä tunnelmasta ja maisemista nauttiakseen, niin peli etenee jouhevammin, kun toimimme kaikki suunnilleen samoja golfin sääntöjä noudattaen.

Itsellä edessä on merkittävä vuosi lajin parissa: anomukseni senioreihin on hyväksytty ja tiedossa on siis siirtyminen raskaaseen sarjaan. En ole osannut tähän erityisemmin valmistautua, mutta luotan siihen, että oppi karttuu kokemuksen myötä ja muutaman vuoden päästä pystyn jo taistelemaan tasavertaisesti kenttää vastaan seuramme muiden seniorien kanssa. Lajin uusia harrastajia ei pidä silti unohtaa, vaikka jännittävä sarjan vaihto onkin tiedossa. Tilastojen valossa viime vuonna lajin lopettaneista harrastajista suurin osa oli alle vuoden pelanneita ja toinen tätä asiaa tukeva fakta on se, että jollain tavalla seuratoiminnassa (talkoot, toimikunnat, kilpailut jne.) mukana olleet pelaajat, ovat nimenomaan maan tyytyväisin harrastajaryhmä. Eli mikäli tunnet jonkun, joka miettii lajin aloittamista, tai on viime vuonna ottanut ensiaskeleet golfin parissa, niin paras tapa innostaa jatkamaan lajia, on ottaa hänet mukaan seuran toimintaan. Liikunnan terveysvaikutukset ovat kaikkien tiedossa ja mikä olisikaan mukavampaa, kuin käyttää ne golfilta saadut viisi lisävuotta elämässä puskaan lyötyjä palloja etsien ja huonoja lyöntejä manaten?

Mikä muu jännittää? No tietysti se mitä hangen alta keväällä paljastuu! Talven kelit ovat olleet taas niin vaihtelevat, että väkisinkin meinaa mennä jännityksen puolelle. Tuli sieltä sitten mitä hyvänsä, niin kenttää päästään todennäköisesti hinkkaamaan pelikuntoon normaalissa aikataulussa. Kentän merkintöjä selkeytetään toimikuntien toimesta heti, kun maa sulaa ja paalut uppoavat turpeeseen. Väyläopasteisiin on tarkoitus saada uudet pinnat ja kenttätalkoot pannaan pyörimään heti, kun säät sallivat. Seuran nettisivujen uudistus ei onneksi ole kelistä kiinni, vaan siihen päästään käsiksi jo kevättalven aikana. Yksi ajatus mikä siihen liittyen tuli mieleen, on tämä blogi - pitäisikö kapteenin turinat siirtää videoformaattiin? Tein parit pätkät seuran someen tässä vuodenvaihteen molemmin puolin ja mietin, että vaikka kameran edessä pöhelöinti niin pahalta tuntuukin, niin aika helpollahan siinä pääsee ja aikaakin säästyy. Mitäs ajatuksia sellainen vaihtoehto teissä herättää? Alusta luonnollisesti tulisi olemaan joku youtuben kaltainen, jotta elävää kuvaa pääsisi tarkastelemaan myös someen kuulumattomat henkilöt.  

Kommentteja odotellessa: Voikaa hyvin, viihtykää laduilla ja rinteissä, käykää seuramatkoilla, kisailkaa simulaattoireissa ja nauttikaa talvesta!

Peliterkuin: Joonas

 

21.9.2022

Tuu mukaan!

Tuuli ravistelee kattopeltejä - välillä se käy kutittelemassa kylkiluita, sitten se tarttuu kaverin golfkärryyn ja kuskaa sen pöpelikköön. Sade piiskaa poskipäitä ja sukatkin ovat läpimärät, vaikka kierros on vasta aluillaan. Eikähän tuo bägikään näy pitävän vettä - myyjä sanoi, että varmasti pitää… Etäisyysmittarin mukaan lipulle on matkaa kuusi metriä, shot saverin mukaan sinne on ainakin 230m? Häiritseeköhän tuo usva kiikarointia? Voiko sitä ihminen enempää golfilta toivoa?! No toivottavasti syksy pitää sisällään myös aurinkoisiakin päiviä - mukavahan se on harrastaa ja nähdä kavereita selkeämmässäkin kelissä. Lyhenevät päivät ja kylmenevät yöt vaan rajoittavat jo pelaamista niin, että töiden lomassa kierros jää usein yhdeksään, tahi kahteentoista väylään, mutta parempi sekin, kuin ei mitään. Nautiskellaan vielä, kun se on mahdollista.

Pelaaja - ja kierrosmäärien osalta kausi on ollut koko maassa hyvä, huolimatta viime talven haastavista keliolosuhteista, jotka koettelivat varsinkin eteläisimmän suomen kenttien sietokykyä; ennustettavissa ollut kasvukäyrien loiventuminen kävi toteen, mikä helpotti seurojen kykyä reagoida pelaajien tarpeisiin. Räjähdysmäiseen kysynnän kasvuun vastaaminen keskivertoseuran resursseilla on melkoista akrobatiaa ja monella talkoovoimin pyörivän kentän väellä ensimmäinen haaste tulee olemaan motivaation ylläpitäminen kasvavan työtaakan alla. Itä-Suomen alueen seurojen välinen verraton meininki hakee onneksemme vertaistaan ja tuliaisina miltä tahansa alueemme kenttävierailulta, tulee aina kukkupäin talkoohommiin tarvittavaa reipasta taistelutahtoa ja urheilumieltä. Eli tässä tapauksessa perhe on paras! Kulkiessani muualla suomessa edustan tietysti ensisijaisesti omaa seuraani, mutta siinä samalla kaikkia meidän Itä-Suomen kahtakymmentäneljää seuraa. Suomen Golf Liiton kapteenien ohjausryhmän jäsenenä käytän myös alueemme toimintaa referenssinä ja esimerkkinä siitä, minkälaista alueen sisäinen yhteistyö voi olla. Lyhyehkö kesä, vielä lyhyemmät lomat ja seurojen tiivis tapahtumakausi tuovat mukavasti lisähaastetta kaikkien tapaamisten suunnitelmalliseen toteuttamiseen, mutta onneksi meillä on olemassa pitkä talvi, jolloin ehtii paremmin olla puheissa ja tavata muiden seurojen toimihenkilöitä.

Tätä ei ollut tarkoitus kirjoittaa, mutta kynä on kuin golflyönti - ikinä ei tiedä mitä sieltä tulee. Ehkä tämä selkeyttää lukijalle myös vähän seurakapteenin toimenkuvaa? Se ei ole siis pelkkää kaljanjuontia, vaikka se tärkeä osa omaa toimenkuvaa onkin ;) Saamarin kynä…

Enihaus - kohta pidetään Eerikkalassakin seuran syyskokous ja hei, hallituspaikkoja, samoin kuin puheenjohtajan - ja kapteenienpaikat ovat taas haussa. Uusia näkemyksiä ja tekijöitä tarvitaan aina, eli jos tuntuu siltä, että haluaisit olla mukana kehittämässä suomalaista seuratoimintaa ja golfkulttuuria, niin käsi ylös! Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa halukkuudestasi myös Kievarin tiskille, tai Eerikkalan henkilöstölle, joiden yhteystiedot löytyvät etusivun ylälaidan, kohtien Eerikkala Golf - ja Eerikkala Golf ry:n alasvetovalikoista. Toivottavasti kuulemme sinusta pian!

Ps. SGL:n Kapteenien ohjausryhmän paikka ei lankea automaattisesti EeG:n kapteenin mahdolliselle seuraajalle, mutta sauma siihenkin pestiin on olemassa, jos intoa piisaa. Asiasta päätetään Itä-Suomen kapteenien kevätkokouksessa, joka pidetään ensi vuonna Kymen Golfissa 20.5. Meillä Itä-Suomessa on lisäkseni 40 pätevää kapteenia, jotka varmasti mielellään ottavat tehtävän vastaan, tai auttavat tehtävän hoitamisessa. Infoa aiheesta saa tietty myös minulta.

Syksyisin seuraterkuin: Joonas

 

9.8.2022

Kapteeni haaveilee

”Mä kaaduin kerran ja kusin kahdesti” Totesi Veikko Hakulinen 1954 Falunissa, 50 kilometrin hiihtokisan jälkeen. Siinä meni todennäköisesti ne kahdeksan sekuntia, jotka Hakulinen hävisi kisan voittaneelle Vladimir Kuzinille.  Lausahdus on niin hyvä, että Hakulisen voisi luulla olevan syntyjään savolainen. Ei ihan, mutta Itä-Suomesta kuitenkin! Samankaltaisia selityksiä on luvassa tulevana viikonloppuna, kun Eerikkalassa pelataan seuramestaruudesta. Se on siis se aika vuodesta, kun tavallinenkin klubigolffari pääsee taas nauttimaan oikean kilpailun tunnelmasta kaksipäiväsissä seuramestaruuskilpailuissa. Kaltaisemme pienehköt seurat ovat kärsineet viime vuosina osaanottajapulasta näissä tasoituksettomissa lyöntipelikilpailuissa syystä, joka ei ainakaan itselle ole vielä selvinnyt, koska seuramestiksissä on kyse nimenomaan itsensä haastamisesta, jossa piilee myös golfin syvin olemus. Kenttä on varmasti paremmassa kunnossa, kuin kertaakaan tänä vuonna - Lippujen paikat todennäköisesti mukavan haastavat - Kerrankin on 36 väylää aikaa muokata omasta pelikirjasta sellainen, että sillä saa kentästä irti parhaan tuloksen, mikä omalla pelillä on otettavissa ja pelimuotokin soveltuu parhaiten tasoituskierrosten pelaamiseen, joita ei aina muista, tai viitsi pelata. Lyöntipelikisassa on myös oma fiiliksensä, jonka voi tuta vain osallistumalla kisaan. Taannoin mestaruudesta kamppailtiin kaikkien kynnelle kykenevien voimin, mutta nykyään tähän vuoden tärkeimpään kisaan tulee niin vähän porukkaa, että kisat voidaan vetää läpi jopa ilman tuomaria… Kuinka saisimme palautettua seuramestaruuskisat entiseen loistoonsa? Siinä sitä on kapteenille pähkinää pureskeltavaksi.

Mennään kilpailuista hetkeksi toiseen mieltä ylentävään golfaiheeseen, eliskäs kenttäbongaukseen. Kapuja on tänäkin vuonna viety, kuin litran mittaa ympäri suomen kenttiä. (sanonnalla viitataan kiireeseen, jolla itsetehdyt litran mitat kuljetettiin aikoinaan pois torilta, kun epäiltiin mittatarkastajan olevan lähistöllä). Eli kiirettä on pitänyt, mutta reissu on ollut erittäin antoisa. Jos ei poistu pihapiiristään, niin haasteet saattavat tuntua isommilta, kuin ne oikeastaan ovat. Seurat ympäri suomea painivat pääpiirteittäin samojen ongelmien kanssa: kentänhoito, pelaajien viihtyvyys, peliturvallisuus jne. Päivisin kentillä riittää vipinää ja kaikki haluaisivat pelata sillä tavalla, kuin se itselle parhaiten sopii - toiset hitaasti ja toiset nopeasti - joku lyö pitkälle, toinen pärjää lyhyemmällä lyönnillä - konflikteilta ei voi välttyä. Ehkä seuran talous saadaan jollain aikaa niin hyvälle mallille, että voimme palkata sheriffin kentälle valvomaan pelin sujumista? Siihen saakka toivon ihmisille malttia ja ymmärrystä erilaisten pelaajien erilaisiin tarpeisiin. Eerikkalaista pelihuumoria pidetään arvossa maailmalla, muistetaan pitää sitä yllä myös omalla kentällä ja autetaan kaveria silloin, kun apua tarvitaan! Jälkien korjaus tuntuu olevan kaikkialla se suurin ongelma. Tätä on vaikea käsittää - eikös se ole kuitenkin ensimmäinen asia, mikä green card kursseilla opetetaan? Osasyy tähän ongelmaan on yleisehkö väärinkäsitys golfista toimialana, jolla tahkotaan rahaa mielin määrin ja äkkiä erehdytään kapinoimaan, että jälkien korjaus kuuluu kenttien rahassa kylpevälle henkilökunnalle. Seurojen jäsenmaksuista menee puolet golfliitolle ja pelimaksuilla pyritään kattamaan niin paljon kuluja, kuin niillä pystyy. Jos jotain jää yli, mikä on tänä päivänä harvinaista, niin sillä pyritään kehittämään kentän palveluita ja seuratoiminnasta vastaa käytännössä talkooporukka. Käynti seuran kokouksessa saattaisi valaista asiaa monelle? Kannattaa osallistua - kokonaiskuva selkeytyy kummasti, kun tietää missä mennään. Yleinen hintojen nousu tulee hankaloittamaan kustannusten hallintaa entisestään: hiekkaa, multaa, siemeniä, lannoitteita, vettä, sähköä, polttoainetta, varaosia, kalustoa ja kaljaa menee entiseen tahtiin, mutta kustannukset eivät pysy entisellään. Yhteen hiileen puhaltamalla saamme pidettyä kentät kunnossa, pelaajat tyytyväisinä ja talkooväen järjissään. ”C’mon everybody”! Eddie Cochran

Kaikkeen edellä mainittuun liittyen muistutan vielä kaikkia Eerikkalassa, joko työkseen, tai muuten vaan pelaavia golffareita sääntöasioista. Golfin säännöt on tehty pelaajan avuksi, ei kiusaksi ja uskoisin, että pelistä voi saada jopa enemmän irti, kun tietää toimivansa kentällä sääntöjen puitteissa. Sääntöiltamiin osallistuminen on tuurikauppaa, kun usein sattuu niitä menoja juuri sille päivälle. Sääntöihin voidaan tutustua ilman sen virallisempaa tilaisuuttakin, kun lähdetään vaan pelaamaan ja pohditaan kierroksen aikana, miten missäkin tilanteessa toimitaan, tai toimittaisiin, jos tilanne tulisi eteen. Kapteeni on olemassa pelaajia varten ja lähtee mielellään pelaamaan kaikkien kanssa, kun vaan tietää milloin tulla ja minne! Soittaa ei kannata, koska töissä ei kuule ja kentällä ei sitäkään vähää. Eli viestiä tulemaan, tai hihasta vetämään! Numero löytyy kuvan alta, sivun alalaidasta ja hiha löytyy heti kyynärtaipeen yläpuolelta.

Seuraterveisin: Joonas

 

25.5.2022

Kohtelias peli.

 

Hyvää kesää jengi!

Muutama sananen asiasta, joka on maailmalla erittäin harvinainen, mutta meille valitettavasti juurtunut tapa. Tähän on ehkä tultu, koska kaikkialla vaahdotaan jatkuvasti hitaasti etenevästä pelistä? Asia ei ole täysin yksiselitteinen, koska hidasta peliä tulee toki välttää ja kentillä liikkuu päivänäöllä mahdoton määrä eritasoisia pelaajia, jotka tulee kaikki huomioida, yrittämällä pitää kiinni ns. tavoiteaikataulusta. Nyt puhutaan onneksi vain muutamasta sekunnista, jotka eivät todellisuudessa hidasta peliä, mutta luovat omaan peliryhmään turvallisen ja kohteliaan ilmapiirin, jota meidän kaikkien tulee tavoitella ja vaalia ihmisyyden, golf-etiketin ja hyvän pelitavan nimeen. Otetaan räikeänä esimerkkinä tarkasteluun neljän pelaajan ryhmä, joista kolme pelaajaa avaa keltaisilta - ja yksi punaisilta tiiaus paikoilta. Keltaisilta lyövät pelaajat avaavat väylän ja siirtyvät punaiseen boxiin odottamaan, että punaisilta avaava pelaaja saa pallonsa kentälle. Kaikki hyvin tähän asti, mutta ennen kuin viimeinen pelaaja on ehtinyt purkaa loppuasentonsa, on kolme muuta menossa jo pitkin väylää, kohti omia pallojaan. Viimeinen pelaaja huputtaa vielä draiverinsa, pakkaa mökylän bägiin ja lähtee juoksemaan muuta porukkaa kiinni. Hengästyneenä lyödään taas oma pallo eteenpäin ja kilpajuoksu jatkuu, kunnes kaikki ovat griinillä ja fliitti taas koossa. Sama show jatkuu koko kierroksen ajan ja viimeisenä avaava pelaaja pelaa lähes koko kierroksen ”yksin”, vaikka yhdessä ollaankin liikenteessä. Ei tunnu hyvältä, eihän? Väyliltä pelatessa, tiiviissä ryhmässä liikkumisesta voi joustaa, kunhan ei mennä kauimpana griinistä olevan pelaajan ja griinin väliin, mutta väylälläkin jokaisen pelaajan jokaiseen lyöntiin tulisi kiinnittää sen verran huomiota, että nähdään, minne peliväline päätyy ja ehditään vielä kehua pelikaverin suoritusta. Tiiauspaikalta karkailu sen sijaan, on poisopittavissa oleva asia, pelattiin sitten minkävärisiltä lyöntipaikoilta hyvänsä. Kiinnitä tähän huomiota: Odotetaan boxissa niin kauan, että kaikki ovat valmiita, lähdetään samaan aikaan väylälle ja kuljetaan ainakin alkumatka yhtä kyytiä. Lopunperin asia onkin aika yksiselitteinen, kun sen näin paperille suoltaa. Kokeile tätä seuraavalla kerralla, kun käyt pelaamassa ja mieti kierroksen jälkeen, oliko sillä vaikutusta ryhmädynamiikkaan ja pelikokemukseen?

Yllä seisova juttu on todellinen ja se on huomioitu myös alan suomalaisessa kattojärjestössä. Golfliitto pureutuu ongelmaan otsakkeella #Tiiboxipuhe. Kyseinen hästäkki on esillä monessa golfia koskettavassa artikkelissa ja lähes jokaisessa kesän golftapahtumassa. Tämän kirjoituksen luettuasi tiedät, mistä #Tiiboxipuheessa on kyse. Paremmin höystetyt linjaukset aiheesta voi käydä lukemassa Golfliiton kotisivuilta.

Eniveisseli, kisakausi on taas käynnissä! Kisailkaa! Ottakaa uusia kisakavereita mukaan! Kulkekaa ryhmässä! Kenttäkin alkaa olemaan kohta pelattavassa kunnossa:)! Naapurikentätkin ovat! Käykää testaamassa, vertailkaa! Lähikentistä puheenollen vielä pienet tärpit toteutumisjärjestyksessään, elävän golfin ystäville: Alle kaksykkösten SM-lyöntipelit Koski-Golfissa 29.6 - 1.7. FJT:n karsintoja Tarinassa 13.7. Future Touria Annilassa 3.8. Vähän kauempana, mutta mainittakoon Vierumäen Challenge Tour 4-7.8. E-Touria voi käydä ihastelemassa Holiday Clubilla 13-14.8. ja vielä Junnujen Futurea Karelian Kontioniemessä 28.8. Siinähän sitä on ohjelmaa yhdelle kesälle.

Nauttikaa: Joonas

 

4.5.2022 

Kausi alkaa, oletko valmis?

Lyhyt muistilista Jokaiselle pelaajalle näin kauden alkuun, niin saadaan pelit jouhevasti käyntiin, kenttä rullamaan ja mieliala säilymään korkealla myös kierroksen jälkeen!

Näitä ohjeita noudattamalla varmistamme, että tulevasta kesästä tulee kaikkien aikojen fantastisin, helteisin, kostein ja ylivoimaisin unelmien holarikesä 2022!

Ps. kentällä on menossa tarkistusreittaus. Toimenpide ei vaikuta peliin ja nykyiset slopet ovat voimassa niin pitkään, kunnes uudet astuvat voimaan. Kysele kapulta, jos janoat lisää tietoa asiasta. Siltä voi kysellä mitä vaan ja se vastaa mitä sattuu :)

Peliterkuin: Joonas

 

6.4.2022

Lintuhavaintoja

Mukavalta tuntuisi tällainen pitkähköltä tuntuva talvi, jos olisi älynnyt valita harrastukseksi lumityöt, tai rattikelkkailun. Muistin homeisista onkaloista löytyy kuitenkin kuva lapsuusajan työväen juhlasta – kuvassa hevosen pään mittainen, parraton pikkupoika yrittää pitää vappupallon narua hyppysissään, mutta kohmeinen naru luisuu pakkasen sinertämien sormien läpi ja pallo karkaa pakokaasujen tärvelemän katuilman läpi kirkkaan siniselle talvitaivaalle. Pettymystä loiventaa läheisestä kojusta löytyvät luurankosormikkaat ja kohta pujotellaankin kilpaa Esplanadin puiston läpi, puliukkoja väistellen, kohti Tähtitorninmäen kuuraista nurmea. Perillä nassutetaan mautonta tippaleipää, kuunnellen samalla entisten ylioppilaiden humalaista laulantaa. Oi niitä aikoja.

Talvi on siis yhtä pitkä, kuin ennenkin. Se ”jostain syystä” vaan tuntuu pidemmältä. Kaukaa viisaat ovat osanneet varautua odotuksen mukanaan tuomaan tuskaan ja käyneet pelaamassa jossain, missä lumitilanne on maltillisempi ja tippaleipä maukkaampaa. Eniten rattikelkkailua vieroksuvat ihmiset pelaavat siellä niin pitkään, että kotimaan kentät aukeavat ja elämä härmässä normalisoituu, jos normalisoituu? - Sillä hyvinhän meillä menee, odotuksesta huolimatta. Paremmin ainakin, kuin Klitschkon veljeksillä, joiden kotimaassa kentät ovat kiinni todennäköisesti vielä useita vuosia. Siellä, jos jossain, kaivattaisiin nyt linnun laulua, puron solinaa ja vasta leikatun nurmen tuoksua!

Tulevan kauden osalta toivon eniten sitä, että uudet ihmiset uskaltautuisivat kokeilemaan lajia ja saisivat sen myötä positiivista sisältöä arkeensa. Kaikella liikunnalla on sama vaikutus ja harrastuksilla pyritään poistamaan stressiä, oli kyseessä sitten golf, kalastus tai virkkaus. Kalastuksen puolelta on kuulemma siirtynyt golfin pariin enemmän harrastajia, kuin golfista kalojen narraukseen, vaikka moni on huonon draivin jälkeen miettinytkin lajin vaihtoa - osa ihan äänen kanssa. Virkkauksen osalta mielikuvani ovat jokseenkin hatarat, mutta veikkaisin, että virkkaavia golfin harrastajia on enemmän. Tästähän voisi naistoimikunta, tai joku seura-aktiivi ottaa kopin ja laittaa pystyyn mailahuppujen virkkaustalkoot! Kaikki huput myyntiin Kievariin ja tuotto Ukrainan kriisin uhreille. How abouts?

Uusia mailasuojia odotellessa haaveillaan ensimmäisistä västäräkkihavainnoista, tai  edes peipposen jos onnistuisi bongaamaan!

Keväisesti: Joonas

 

23.2.2022

Kenttäranking uusinta

Kenttäranking äänestyksen tulokset ovat luettavissa tuoreimmassa golflehden julkaisussa. Kapteeni tarkastelee tässä äänestyksen antia kirkkain, Itä-suomalaisin silmin. Itä-Suomi esiintyy tämän jutun riveillä jatkossa sanalla me, koska olemme Itä-suomalaisia paitsi maantieteellisesti, myös suomen golf kartalla, joka jakautuu alueellisesti kuuteen osaan: Uusimaa, Varsinais-Suomi, Keski-Suomi, Pohjanmaa, Itä-Suomi ja Pohjoinen. Itä-Suomi on luonnollisesti näistä alueista suvereenisti paras, äänestettiin asiasta, tai ei :) Tällä kerralla Suomen paras kenttä äänestyksen top kymppiin pääsi meiltä kuitenkin vain kolme kenttää, mikä on muita alueita ajatellen varsin reilua. Kaikestaan äänestyksen tulokset ovat korkeintaan vain suuntaa antavia, koska äänestysprosentti jäi tälläkin kerralla varsin vaatimattomalle tasolle. Pois lukien tietysti Eerikkalaa koskevat tulokset, jotka ovat faktoja. Eerikkalan kentän vahvuus muihin yseihin verrattuna on monen täysmittaisenkin kentän päihittävä klubirakennus, joka toimii kentän sydämenä: sieltä lähdetään kierrokselle ja kierroksen jälkeen sinne palataan. Joskus sinne mennään, vaikka ei pelatakaan, koska täytyyhän sitä ihmisen syödä, tai juoda. Eerikkala ei kuitenkaan ole tämän kirjoituksen aihe, vaan alueemme yleinen menestys rankingissa. Itä putosi keskiarvoltaan tässä äänestyksessä yhteensä 72 sijaa edelliseen äänestykseen verrattuna, mikä on huutava vääryys! Lähdetään purkamaan vyyhtiä ylhäältä alas: Savon helmi, Tahkon Old Course oli meidän kentistä tällä kierroksella korkeimmalle noteerattu kokonaisuus. Joka kesän ehdoton kohde haastavine väylineen, mahtavine maisemineen rankattiin sijalle neljä. Saimaan ylpeys, Viipurin Golf tuli hienosti kuudenneksi, joskin erot kärkikymmenikössä olivat marginaaliset. Aina huippukuntoinen KartanoGolf nousi ansaitusti kympin sakkiin, sijoittuen sijalle kahdeksan. Ja taas Tahkolle, Lake & Forest löytyy sijalta 18, älyttömän hyvä meininki. Sitten eri-iloinen yllätys, alati fantsu Pielis-Golf sijoittui yhdeksän reikäisenä kenttänä koko maan tilastossa sijalle 22, mikä kertoo pelaajien asennemuutoksesta yhdeksän reikäisten kenttien arvostuksen suhteen – hyvä, näin sen pitääkin mennä! Yksi henkilökohtaisista suosikkikentistäni, Kymen Golf oli onneksi palkittu vieraspelaajien toimesta peräti 22 sijan nousulla kokonaistilastossa ja rynni sijalle 28. Neljänkympin sakista löytyy vielä Joensuun ihastuttava Karelia, hintalaatu suhteeltaan suomen paras kenttä, Eerikkala Golf. Kröhöm. ja satumaisen lumoava Koski-Golf, joka putosi suotta pari pykälää, mutta tulee kohentamaan taas osakkeitaan keväällä valmistuvan klubitalon remontin ansiosta. Kovaa settiä kaiken kaikkiaan.

Mutta ei hyvää, ilman huonoa; Olinpahan varmahko siitä, että parin viime vuoden aikana hurjan tasonnoston tehnyttä Ahmon kenttää olisi arvosteltu siihen malliin, että Ylä-Savo: laisetkin olisivat päässeet listalle… Onhan Iisalmessa Olusetkin! Mutta onko näin, että vaikka lähes kaikki golffarit juovat olutta, niin kaikki oluen juojat eivät pelaa golfia? Uhka, mahdollisuus, vai markkinointisauma?

Entäpä Tarina? Mikä saa aikuisen ihmisen alentumaan koulukiusaajan tasolle ja pisteyttämään Tarinan kaltaisen Golf-keskuksen, mukavine henkilöstöineen, kansainväliselläkin tasolla mitattuna huippuluokan pro-shop palveluineen sijalle sata? Hävetkää äänestäjät! Vaadin uusintaäänestyksen!

Äänestyksen epätasa-arvoisin puoli on se, että kentät/seurat joiden äänimäärä ei riitä vertailukelpoiseen tuloksen saamiseen rankingissa, jäävät sekä kokonaan arvioimatta, että ilman minkäänlaista mainintaa, ikään kuin niitä ei olisi. Golf lehden kenttärankingin ohjaa voimakkaasti tulevan kauden kotimaista golfmatkailua ja nyt meillä on 32 seuraa, jotka eivät äänestyksen perusteella saa ainuttakaan vieraspelaajaa kentälleen. Äänestys siis suosii isoja ja sorsii pieniä, hyi. Onneksi pelaajat keskustelevat pelikokemuksistaan eri kentillä ja puskaradio tuo vieraita kentille, jos asiat ovat hyvällä mallilla. Silti loppujen 32.n seuran maininta äänestyksen yhteydessä olisi vähintä, mitä tällä hetkellä suomen golf skenen vaikuttavin media voisi tehdä seuraavaan äänestykseen yhteydessä. 

No tää on taas niin tätä. Hyvä puoli äänestystuloksissa on se, että saamme tarkastella äänestyksessä noteerattujen kenttien, heikommaksi rankattuja osa-alueita eri kategorioissa. Siitä näemme missä pitää parantaa, jotta pelaajat olisivat meihin entistäkin tyytyväisempiä. Eerikkalassa osattiin ennakoida tulevaa ja sinne hankittiin biljoonalla eurolla kentänhoitokalustoa. Seuraavassa äänestyksessä pyrimme olemaan universumin parhaassa kunnossa oleva kaksitoista reikäinen golfelämysparatiisi!

Jännittävää golfkauden odotusta kaikille keskinkertaisen journaliikan ystäville:

Kapt.

 

29.12.2021

Terveydeksi!

Mennyt vuosi oli golfille jälleen ennätyksellisen hyvä monestakin eri näkövinkkelistä katsoen. Tunne tulevasta kaudesta on myös erittäin hyvä, tautisista olosuhteista huolimatta. Golf on selvinnyt poikkeusolojen läpi erinomaisesti, vaikka harrastajamäärät ovat jatkuvasti kasvamaan päin. Lajin luonne ja tapa millä sitä harrastetaan, soveltuu hyvin turvaetäisyyksien säilyttämiseen ja osaltaan se on myös tuonut lisää pelaajia kentille, kun kaikissa lajeissa ei yhtä löyhästi pysty pelialueella liikkumaan. Klubiravintolat oheispalveluineen ovat haasteellisemmassa asemassa, mutta nekin ovat kohtuudella selvinneet ja selviävät jatkossakin. Mutta vaikuttavatko menneen kauden erikoisjärjestelyt kenttärankin-äänestykseen? Itsellä ei äänestyshetkellä käynyt koko epidemia edes mielessä, joskin odotettu äänestyslinkki tuli meiliin sopivasti pyhien alla, kun mieliala oli jouluisen antava, odottava ja raukean juhlava. Siitä johtuen tuli ehkä annettua älyttömän hyvät pisteet kaikille arvioimilleni kentille :D Ensin piti kylläkin ihan istua alas virvoitusjuoman ääreen ja miettiä mennyttä räpiköintiä mailan varressa viimeisen kahden vuoden ajalta – mitä jäi räpylään? Hetken asiaa puntaroituani tulin siihen tulokseen, että parhaiten tältä ajanjaksolta jäi mieleen ihmiset. Siinä mielessä yllättävä seikka, että kavereitahan tänne ei olla missään nimessä tultu hakemaan, mutta niin siinä näköjään kävi. Ensin heistä tuli pelikavereita ja osasta vielä kavereita, pelattiin tai ei.  Yritä siinä sitten heittäytyä puolueettomaksi ja kumota mukavan seuran vaikutus arvioitaviin kategorioihin! Ei helppoa, mutta mahdollista, ainakin teoriassa… Äänestyksen pääpaino vyöryi siis omalta osaltani tänä vuonna kentille, mitkä eivät välttämättä saa samanlaista äänimäärää normaalien kestosuosikkien tapaan. Kenttien valinta olikin hankalin osio koko äänestyksessä, koska mieli olisi tehnyt rankata kaikki yhteisöt, missä olen saanut parin viime vuoden aikana vierailla. Tällä kerralla arvioinnin kohteeksi päätyivät kentät, mitkä omasta mielestäni ansaitsisivat tulla huomioiduksi edellistä rankingia paremmilla sijoituksilla. 

Kävipä äänestyksessä miten hyvänsä, niin toiminta jokaisella suomen kentällä on menossa parempaan suuntaan. Palvelut monipuolistuvat, kenttien kuntoon satsataan entistä enemmän ja henkilökunnan palvelualttius on ratkaisevassa roolissa, kun väkeä palkataan. Yksin, tai yhdessä rentoutuminen ja yhdessä vietetyn ajan arvostus kasvaa jatkuvasti ja puitteet terveyttä edistävälle toiminnalle on oltava kunnossa. Kunnat, kaupungit ja valtiokin saisivat olla näkyvämmin mukana näissä talkoissa, koska mikäs sen paremmin tänä päivänä matkailijaa ohjaa, kun houkutteleva kenttämiljöö kauniilla paikalla, hyvien palveluiden äärellä. Nykykaaoksessa ei ulkomaille lähdetäkään, niin kuin ennen vanhaan ja kotimaan matkailuskeneä tarkastellessa katsotaan ensimmäiseksi, että missähän se ja se kenttä nyt taas olikaan? Ai niin, sehän on Tervossa, sinne mennään hei! No hei tervetuloa, täällä ollaan valmiina vastaanottamaan kaikki uteliaat kotimaan matkailijat, niin nuoret, kuin vanhatkin – feat: Saarenmaan valssi. (Nauraa itsekseen). Ehkä tulevaisuudessa kentällä kuultu kasku kerrotaankin, että mitä yhteistä on Hiroshiman pommilla ja Eerikkala Golfilla?

Ennen kuin mopo karkaa lopullisesti käsistä, niin toivotellaan leppoisia loppuvuoden päiviä ja onnellista Uutta Vuotta! Hiihtäkää, laskekaa pyllymäkeä, tehkää lumilinnoja, olkaa itsellenne armollisia, tukekaa kavereitanne ja ennen kaikkea – olkaa valmiita kauteen 2022!

T:Karppanen & Väätäinen

 

18.10.2021

Rukkaset naulaan

Erinomaista syksyä rakkaat seuratoverit! Talvi tuli Eerikkalaan ja Petteri päästettiin laittamaan kenttää talviunille, mutta kauden päättymisestä ei onneksi tarvitse vielä puhua. Itä-suomalaisena laitan kernaasti kaakkoissuomen kapteenien viestiä eteenpäin, eli sillä suunnalla kentät ovat vielä auki ja fantsussa syyskunnossa. Reilun tunnin ajon jälkeen pääsee jo pelaamaan ja mikäli aikaa on esmertteksi viikonlopun verran, niin silloin kannattaa työntää lähemmäs rannikkoa ja pelailla useampi kenttä samalla keikillä! Kotkassa uusitaan tiiauspaikkoja parilla väylällä, mutta järjestelyt on tehty kotkalaiseen tyyliin säntillisesti, eli peliin se ei vaikuta. Imatra – Lappeenranta akselilla kentät ovat loistokunnossa ja niitähän sillä seudulla riittää useammaksikin päiväksi, vaikka näin syyslomalla bongattaviksi. Tämä ainakin lähtee heti, kun työasiat on saatu sille mallille, että parin päivän vapaa järjestyy!

Kaiken kaikkiaan golfvuosi on ollut hieno, muuallakin kuin Eerikkalassa! Edarit ovat painaneet maailmalla suomalaisittain ennennäkemätöntä kyytiä ja varsinkin naispelaajien otteet ovat olleet erittäin lupaavia tulevaisuutta silmällä pitäen. Onnistumisia on tullut laajalla rintamalla Junnuista sennuihin ja erityisgolfareista aina pääkiertuille asti, mikä on lajin harrastajamäärien kehityksen kannalta mahtava juttu, koska näkyvyyttä valtamedioissa tulee väkisinkin lisää tällaisessa puristuksessa. Uusia pelaajia on tullut kiitettävästi myös meidän kentällemme ja vaikka harva heistä yksin kentällä liikkuu, niin kannustan silti kokeneempia pelaajia lähtemään kierroksille uusien pelaajien kanssa, sillä golfkierros on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma ja uudet pelaajat osaavat vielä toistaiseksi arvostaa hienovaraisia vinkkejä peliin liittyen.  

Mediasta puheen ollen, tähän maahan mahtuisi vielä yksi suomeksi juonnettu urheilun ajankohtaisohjelma, joka käsittelisi suomalaisten urheilijoiden otteita ja kuulumisia niin maailmalla, kuin kotimaan kamarallakin. Yleisradion aamu tv:n jälkihiki on yksi parhaista tällä hetkellä taikaruudussa pyörivistä urheiluohjelmista, vaikka siinä ei näytetä urheilua lainkaan. Kertoohan se jotain tämän maan vallitsevasta urheiluohjelmien masennustilasta, jälkihikeä yhtään väheksymättä.

Eniveis, Rukkasotsikko oli vitsi, sillä golf on ympärivuotinen harrastus myös Eerikkalassa. Kuluvan viikon aikana laitetaan simulaattori taas pelikuntoon, eli treenit jatkuvat ensi viikolla sisätiloissa. Suosittelen lämpimästi tätä harrastetta varsinkin seuran tuoreille jäsenille ja toki muidenkin seurojen vastikään aloittaneille golffareille. Maksuttomia tutustumiskäyntejä järjestetään aina, kun tarve vaatii. WhatsAppia vaan numeroon 040 8460315, niin sovitaan tärskyt klubille ja käydään katsomassa mitä lisäarvoa nykytekniikka voi treeneihin tuoda. Simulaattorissa voi toki pelailla vaikkei lajissa haluaisikaan kehittyä, koska hauskempaahan se on, kuin räntäsateessa kuntoilu! Muutama muikkari vielä sisätreeneistä innostuneille, niin saadaan pidettyä treenitilat ja laitteet hyvässä kunnossa: eli lyödään kankaaseen vain puhtaita palloja, mielellään sellaisia, joilla ei ulkona ole pelattu. Pelataan vain pestyillä mailoilla ja tietysti puhtailla sisäkengillä. Kaikki hiekanjyväset ja muut roskat kuluttavat sekä lyöntialustaa, että kangasta.

Eiiikä siinä vielä kaikki! Seurahan järjestää talven aikana taas pari pelimatkaa etelän viinimaille. Ajankohtaa ja kohteita passaa kysellä toimistosta ja eiköhän niistä tule jotain ilmoitusta Faceen, sekä kotisivuillekin. Mikäli pelit lähes Eerikkalan tasoisella kentällä kiinnostavat siis talvellakin, niin tervetuloa vaan mukaan!

Pysykää terveinä ja pitäkää peli omissa käsissä…

Toivoo Kapten.

 

10.8.2021

Tervettä urheilua

Kesä menee niin joutuin, ettei kyydissä meinaa pysyä… Pelihommat ovat jyränneet kirjoituspuuhat tyystin, mutta jostain se on tingittävä. Eihän tällä helteellä kukaan näe edes lukea, joten valinta on helppo.

Olympialaiset tulivat ja menivät – Suomalaisten golffareiden panos oli odotetun vahva ja toivottavasti joku uusi pelaajakin saatiin kenttiä kiertämään olympiagolfin myötä. Lajista mitään tietämättömälle televisiolähetykset eivät paljoa kerro - palloa lyödään, kunnes se putoaa reikään, mutta aktiiviharrastaja pystyi kyllä astumaan Madden pelitossuihin – kun putti ei uppoa, niin se ei uppoa. Matilda kuuluu eittämättä maailman parhaisiin puttaajiin, mutta kuten kaikki golffarit tietävät, joskus se ei vaan mene ja harvoin siihen pystyy kesken turnauksen vaikuttamaan. Hyvän kisaurakan tiimellyksessä olisi helposti voinut pudota neljä birkkua per päivä enemmän, kuin mitä tällä kertaa nähtiin. Kokonaisuudessaan suoritus oli silti vertaansa vailla, kun mukana oli kuitenkin maailman ehdoton kärki. Lähtökohtaisesti olisi voinut kuvitella, että yli kuusi kilometriä pitkä Kasumigasekin kenttä olisi suosinut pitkälyöntisiä van Damia, Tavatanakittia ja Fassia, mutta toisin kävi. Griiniosumissa Matilda oli koko porukan viidenneksi paras ja vastaavasti puttitilaston kolmaskymmenesensimmäinen. Sanna Nuutisen luvut griineissä ja puteissa olivat jaettu kolmastoista ja – neljästoista. Lopputuloksissa Sanna jäi Matildasta vain lyönnin päähän. Erittäin hyvät kisat molemmilta! ja eikös ne miehetkin pelanneet? Seuraavissa olympialaisissa golfia pelataan onneksi meille kohtuullisempaan katseluaikaan ja omat kesälomat onkin jo sovitettu kolmen vuoden päähän niin, ettei yksikään lyönti jää näkemättä. Pelataanhan sitä huippugolfia muulloinkin, mutta jotenkin terveessä urheiluhengessä pelattava olympiagolf sytyttää ainakin tämän kipparin.

Entäs sitten? No Eerikkala tietysti! Kuluva vuosi on ollut meillekin monessa suhteessa hyvä. Eniten ilahduttaa uusien pelaajien ilmaantuminen kentälle ja varauskalenteriin ilmestyneet iltakierroksille lähtijät. Aiempina vuosina ei ole tarvinnut kalenteria vilkuilla, jos pelaamaan on ehtinyt vasta kello viiden iltavellin jälkeen. Tänä vuonna pelaajia on painellut kentälle tasaisesti pitkin iltaa. Jos jotain voisi toivoa, niin näiden meidän uusien seuralaisten fliiteissä näkisin mieluusti enemmän meitä vanhoja jarruja. Ei sillä, moni on löytänyt ja vakiinnuttanut peliseuransa jo vuosia sitten ja pitäytyy siinä porukassa missä viihtyy, mutta ehkä tuoreet jäsenet saattaisivat tuntea itsensä vielä entistä enemmän tervetulleeksi porukkaan, jos peliseuraan tulisi mukaan myös kokeneempia pelaajia. Sitouttaminen kuulostaa hieman kiroilulta, mutta sellainen se normaali pelaajan polku usein on, että peliseuran laajentumisen myötä otetaan kohta jo ensikosketukset kilpailuihin, sitä kautta seurojen välisiin otteluihin ja pelimatkoihin, ja kohta ollaan niin syvällä pelin koukeroissa, että ulospääsy onnistuu enää ammattiauttajan kautta.

Suomessa pelataan muuten tulevana viikonloppuna seurojen mestaruuskilpailut! Älä jää nurmelle makaamaan, vaan ilmottaudu mukaan näihin terveessä urheiluhengessä pelattaviin kisoihin!

 

11.5.2021

Hei mussukat!

Aurinko paistaa ja kenttä rullaa, lyönti kulkee ja spinni puree! Kaikki tuntuisi menevän suunnitelmien mukaan, mutta maailmalta kantautuu karmea ujellus kapteenin korvaan… Iltalenkin jälkeen otan pädin syliin ja haen netistä vahvistusta kuulemilleni soraäänille. Totta se on – jos ongelma ei ihan suoranaisesti meitä koske, ainakaan vielä, mutta etelän kentillä ilmassa on ollut tänä vuonna erittäin huolestuttavia merkkejä peliturvallisuuden heikentymisestä ja hyvän golfhengen laiminlyönneistä. Kentällä työskentelevää henkilökuntaa kohti on lyöty palloja ja griineiltä on otettu kunnon divotteja. Siis mit vit? Sanoo vanhan koulukunnan kasvatti! Pakko lähteä seuraavana päivänä kiertämään kotikenttää uusin silmin – harmikseni sääennuste lupaa 0,1mm tihkusadetta ja kenttä on autio… No pelaan kuitenkin. Väyliltä löytyy aika lailla korjaamattomia lyöntijälkiä, joskin tässä nurmen kasvuvaiheessa divotit hajoavat pitkin horisonttia, eikä jälkiä pysty korjaamaan niin hyvin, kuin keskikesällä. Väyliltä löytyy valitettavasti myös ehjiä viidentoista sentin mittaisia, lyönneistä irronneita lämpäreitä. Ei näin. Jälkien korjaaminen ja peliturvallisuudesta huolehtiminen on jokaisen pelaajan Velvollisuus. Ei oikeus, vaan velvollisuus. Jos ryhmässäsi joku sattuu sikailemaan, vaikka tahattomastikin pelin tiimellyksessä, niin asiasta kannattaa heti huomauttaa ystävällisesti. Se on kaikkien etu, myös sikailijan. Kapteenin ja kenttähenkilökunnan tehtäviin kuuluu muun muassa epäasiallisen käytöksen poiskytkeminen kentältä, oli se sitten tahallista tai tahatonta, mutta etiketin törkeästä noudattamatta jättämisestä seuraa välitön pelikielto. Mikäli meidän kentällä tapahtuisi sellaista, että kentänhoitaja joutuisi väistelemään palloja työnsä ohessa, niin lyöjä kiittäköön onneaan, jos pelkällä pelikiellolla selviää. Tällaisesta rikkeestä palkintona on perinteinen sakin hivutus huoltohallin takana.

Tarkoitus ei tietenkään ole säikyttää ketään pois harrastuksen parista, vaan muistuttaa siitä, että asia on vakava. Peliturvallisuus on lähtökohta harrastamiselle Eerikkalassakin. Muidenkin muoti-ilmiöiden tapaan, tämä törttöily saapunee näille leveysasteille vasta 10-15 vuoden päästä, jos ollenkaan (toivottavasti ei saavu!) 70 luvulla pelättiin rock – musiikin ja sen lieveilmiöiden turmelevan savolaisnuorison, mutta siitä on jo 50 vuotta, eikä rock ole vieläkään tullut Savoon, joten huoli peliturvallisuuden huonontumisesta lienee myös turha. Pidetään siitä kiinni!

Enivei, toukokuun viimeisellä viikolla meinattiin järjestää ns. sääntökävely Eerikkalassa, jonka aikana voitaisiin kerrata yleisimpiä golfin sääntöjä: estealueita, kentän rajoja, vapautumista, droppaussääntöjä ja muuta mieltä askarruttavaa peliasiaa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, eli kaikki halukkaat mukaan. Tehdään ilmoittautuminen NexGolfiin, ettei tule turvaväliongelmia ja jos tulijoita on enemmän, kuin kerralla ryhmään mahtuu, niin vedetään useampi setti. Uusille lajin harrastajille oiva paikka perehtyä kierroksella eteen tuleviin ongelmiin ja vanhoille harrastajille hyvä tilaisuus palauttaa mieliin toimintatapoja esim. kilpailutilanteissa yms. Laitetaan siitä infoa someen ja kotisivuille, kun päivä ja kellonaika saadaan sovittua. Jos haluat vältellä pienryhmiä, tai tilaisuus ei muuten sovi aikatauluun, niin laitahan kapteenille viestiä: käydään pelaamassa ja tuumataan pelin ohessa näitä juttuja. Käyttäkää meitä, olemme täällä teitä varten!

Pitäkää toisistanne huolta:

Joonas

 

27.4.2021

Opetellaan Golfia.

Tervehdys rakkaat seuratoverit! Tyylistäni poiketen paneudun tässä kirjoituksessa pelillisiin asioihin, ulkopelillisten asioiden sijaan. Ajankohtahan on otollinen, kun oman kentän aukaisu on aivan nurkan takana ja kenttää käydään jo mielessä läpi. Lohduttaisin kuitenkin jo näin etukäteen, että älkäät pahoittako mieltänne, jos kenttäennätys ei rikkoonnu heti ensimmäisellä, eikä välttämättä vielä toisellakaan kierroksella. Kauden aloitus on aina haastava, kun lyönnin perusteita vasta palautellaan mieliin, eikä osuman puhtaus aina mieltä hivele. Luin äskettäin kaksinkertaisen Dundalk Golf Open voittajan Ben O’Hoolihanin teoksen ”Mastering green side areas”, jonka johdannossa Ben kertoo, kuinka voitti ensimmäisen ison kilpailunsa saamatta ainuttakaan lähestymislyöntiä griinille. Kyllä, luit oikein. Jokainen on kierroksellaan kuullut jonkun toteavan, että lähipelissä se tulos tehdään – Se taas on joko osittain, tai kokonaan totta. Hyvä tulos edellyttää tietysti pelin kokonaisvaltaista hallintaa, eli kohtalaista onnistumista pelin jokaisella osa-alueella. Hyvää tulosta on vaikea tehdä, jos kaikki avaukset ovat metsässä, lähestymislyönnit puskassa, tai putit pyörivät ulos griineiltä. Mutta jos avauslyönti saadaan kentälle ja lähestyminen griinin lähelle, mikä on mahdollista lähes kaikille meistä pienen harjoittelun jälkeen, niin silloin hyvät lähipelitaidot astuvat näyttämölle ja päästään tekemään sitä tulosta. Taitava chippaaja on usein myös hyvä rautapelaaja ja tämä johtuu siitä, että chippi on ikään kuin normaalin lyönnin pienoisversio. Samat luonnonlait pätevät niin lyhyissä, kuin pitkissä lyönneissä: osuman puhtaus ratkaisee. Treenaminen onkin hyvä aloittaa lähipelistä, hakemalla chipille sellainen rytmi, että huonon osuman mahdollisuus minimoituu. Kun osuma on kunnossa, tuodaan chipistä saatu oppi ja luottamus myös pidempiin lyönteihin ja kohta sitä jo nostellaan pokaaleja maailmalla. Helppoa, eikö totta! Jos haluat vinkkejä omaan lähipeliisi, eikä pro:lla ole vapaita aikoja heti tarjolla, niin kysy rohkeasti vaan jotain mukavaa Eerikkalaista lähipelin taitajaa kaveriksi rangelle. Golfia voi olla joskus vaikea ymmärtää hankalan luonteensa vuoksi, mutta onneksi tukea lajin tulkintaan on helposti saatavilla. Onnistumisten kautta golf on vieläkin hauskempaa, opetellaan golfia yhdessä.

Peliterveisin: Joonas

 

 

29.3.2021

Tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks!

Terve Eerikkalaiset, Padraig ja muut huippugolffarit! Kehottaisin kaikkia taas tarttumaan kuokkaan, koska nyt on se aika kuukaudesta, jolloin kylvötyöt kannattaa tehdä, mutta pihalla on vielä melkein metri lunta… Voi pannahinen. Polttopuiksikaan ei voi koivuja kaataa, kun pilkkeet homehtuvat pinoon uuden kuun aikaan kaadetuista pölleistä tehtyinä… Vaan älähän mittään! Muistatte varmasti mitä ennen vanhaan tähän aikaan vuodesta verstaassa veisteltiin? Hevosen länkiä ja työkaluihin varsia! Kostea ja taipuisa puu ei tikkuunnu, eikä halkeile, siitä saa taivuteltua itseleen käteen sopivat kirveenvarret ja muut. Fantsua! Säästeliäs savolainen saattaa painella tässä kohtaa tienvarteen taimia tihrustamaan draiverin nuppi kainalossa, mutta muistuttaisin, että meillehän on tulossa maailmanluokan meiningit kesällä, Pete on nääs tuomassa Pingin ja Titun demopäiviä Eerikkaalaan! Ja sieltä meinaan saa, jos jostain. Arvelluttaa tällaisia fraaseja ladella, kun ottaa lukijakunnan huomioon, mutta menkööt nyt. Tarvitaanhan sitä piristystä tähäkin kevääseen. Josko joku suunnittelee varren, tai lavan vaihtoa, tai vaikka koko setin päivitystä, niin siellä se kannattaa tehdä. Tour-tason palvelut käden ulottuvilla - loppukesästä laitetaan kaikki kenttäennätykset uusiksi!

Meille Juutalaisille pesach, eli pääsiäinen alkoi jo nisàn-kuun viidestoista päivä ja jatkuu pitkälle kevääseen. Meininki meillä kaikilla hörhöillä on nykyään samankaltainen, eli juhlan aikana pyrytään edistämään terveyttä monin konstein, muun muassa virpomalla. Kaikille oville ei välttämättä noitia tänä vuonna riittänyt, mutta voihan sitä virpoa sillä porukalla, mikä sattuu läsnä olemaan. Terveys onkin päivän teemaksi aika sopiva, kun korona velloo ympäriinsä ja uhkaa jopa golfin harrastamista jossain päin suomea! Toivottavasti porukka jaksaa ottaa asian vielä tosissaan ja tilanne asettuu ennen varsinaisen golf kauden alkua. Sana pesach tarkoittaa ohi kulkemista, joka olisi tässä hetkessä hyvä keino altistumisriskin minimoimiseksi. Kulje ohi ja pysy terveenä. Siinä motto tälle pääsiäiselle.

Munakasta pesachia kaikille! Joonas

 

15.1.2021

Erinomaista Uutta Golfkautta rakkaat seuratoverit!

Menneen vuoden hässäkkä on taakse jäänyttä elämää ja paluu arkeen on edessä. Eerikkalassa se tarkoittaa sitä, että edellisenä kautena Juhlajärjestelyihin uponnut aika voidaan käyttää perusasioiden kehittämiseen. Sitä työtä riittää ja tulevana kautena pitääkin laittaa hihat heilumaan. Kuluvan vuoden aikana kotomaan kentät laitetaan taas paremmuusjärjestykseen ja mikäli oikein muistan, niin puheenjohtaja lupasi ajaa päänsä kaljuksi, jos Eerikkala voittaa yhteispisteissä yhdeksänreikäisten kenttien kategorian! Enemmän, kuin oman kentän menestystä tässä leikkimielisessä kenttäranking kilpailussa, toivon koko lajille myönteisen kehityksen jatkumista. Hyvä startti sille oli vastikään pidetty Suomen Urheilugaala, jossa Sami Välimäki voitti suorituksellaan Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki äänestyksen, vaikka hyviä ehdokkaita oli tietysti iso liuta.  Golf olisi todennäköisesti voittanut ”Vuoden harrastus” sarjan, jos sellainen olisi. Viime vuonna Suomessa oli yli 148 tuhatta rekisteröitynyttä harrastajaa ja määrä on kasvussa. Tästä kuuluu kiitos kasvavalle näkyvyydelle ja kaikille, jotka jollain tavalla tekevät työtä lajin hyvinvoinnin eteen, tuomalla vaikka kavereitaan kentälle tutustumaan lajiin. Alati kasvava harrastajien määrä saattaa tietysti vaikuttaa myös pelaamisen hintaan. Toivottavasti mopo ei karkaa käsistä, koska nykyisenkin hinnottelun ansiosta moni kenttä jää osalta meistä kokematta tyystin. Sinällään harmittava seikka, koska erilaisten kenttien kirjo tekee lajista mielenkiintoisen. Pahimmillaan saatetaan ajautua tilanteeseen, jossa koko kauden pelioikeuden kotikentälleen hankkiva pelaaja ei muita kenttiä kehtaa taloudellisista syistä pelata... Siinä voi käydä niin, että into pelaamiseen hiipuu, kun takoo samaa kenttää päivästä toiseen koko kesän. Toivoisin, että tulevaisuudessa meillä olisi mahdollisuus hankkia alueellisia pelioikeuksia useammalle, toisistaan kohtuullisen ajomatkan päässä sijaitsevalle kentälle. Pelioikeus voisi olla tässä tapauksessa jonkin verran arvokkaampi, kuin yhelle kentälle hankittava kausikortti, mutta ei välttämättä kovin paljon. Tästä hyötyisi kaikki alueen seurat ja mikä tärkeintä, tästä hyötyisi itse laji!

Vaikka golf on suurimmalle osalle meistä kaikkea muuta, kuin pokaalien tavoittelua, niin toivomme menestystä kaikille meidän viime vuonnakin mahtavasti pelanneille kilpapelaajille. Mikäli sama tahti jatkuu, niin saatamme tulevaisuudessa nähdä Ylen kanavilta muutakin, kuin käsipalloa ja rusettiluistelua. Moni kilpapelaajakin arvostaa lajissa hienoja kokemuksia enemmän, kuin palkintoja. Tästä mainiona esimerkkinä Tarina Golfin kapteenin, Tero Peltolan vastaus kysymykseen ”mikä on paras golfmuistosi?” Omassa sarjassaan maailmanlistalla sijalle 15 sijoittuva Herrasmies nosti kaikkien voittamiensa kilpailujen yläpuolelle hetken, jolloin pääsi pelaamaan pariscramblea poikansa kanssa, ja vieläpä Eerikkalan hienolle kentälle! Viimeinen lause oli leikattu haastattelusta pois, mutta tuntuuhan se hyvältä, kun saatiin olla mukana näin makeessa jutussa. Pidetään se meidän salaisuutena! Terolle stemppiä uuteen pestiin, toivottavasti päästään kesällä taas pelaamaan!

Talvitreenit ovat hyvässä vauhdissa Eerikkalan simussa usean intohimoisen harrastajan voimin. Tyhjiä aikoja on vielä kohtuullisesti varauskalenterissa, joten mukaan mahtuu. Joku totesi tässä taannoin, ettei tykkää pelata simulaattorissa, koska se ei vastaa oikeaa golfia… Ei vastaakaan, siellä treenataan oikeaa golfia varten. Eihän soutulaitteessa soutaminenkaan vastaa oikeaa soutamista, mutta silti siinä kauhotaan menemään. Kuulin erään vielä osuvamman vertauksen, mutta se on k18 kamaa, joten jätetään se tästä pois. Itselle simulaattorissa pelaaminen on tärkeä osa harrastusta. Lyönnin opettelu on helpompaa, kun ulkoisia häiriötekijöitä on vähemmän. Siinä passaa keskittyä kaikessa rauhassa pieniin seikkoihin, jotka kesän tohinassa jäävät usein vähemmälle huomiolle. Haetaan otetta, alkuasentoa, taaksevientiä, pre-shot rutiineja ja muita elementtejä, joilla tähdätään hyvään osumaan, sen toistettavuuteen ja teatraaliseen loppuasentoon. Käyn usein lyömässä matolta ilman, että käynnistän edes simulaattoria. Kroppa kyllä kertoo, milloin lyönti on hyvä. Tärkein pointti harrastuksessa on toki siitä liikunnallisesti saatava hyöty, mutta onhan se pelaaminen tai mailojen kanssa liikkuminen mukavampaa, kun pystyy suurimman osan kierroksesta kulkemaan nurmikolla ja keskittymään enemmän pelaamiseen, kuin pallojen etsimiseen. Simulaattorissa harjoittelu sopii kaiken tasoisille pelaajille vasta-alkajasta ammattilaiseen. Voit tulla harjoittelemaan lajia turvallisissa olosuhteissa vaikket olisi aikaisemmin koskenutkaan mailoihin. Kaikki ovat tervetulleita, vauvasta vaariin.

Vielä muutamat lumityöt ennen kuin nurmelle päästään, kyllä se kevät taas koittaa!

Voimia ja vointeja!

T:Kapteenit

 

21.10.2020

Mukavaa kierrosta vaan kaikille!

Moi jengi! Eerikkalan kenttä meni ansaitulle talvilevolle viime lauantaina, palveltuaan pelaajia, ulkoilijoita ja muita kaikenkarvaisia hienosti koko pitkän ja tapahtumarikkaan kesän. Vielä ei ole kuitenkaan syytä masentua, sillä kotomaassa pääsee lyömään palloa laajalla rintamalla! Golfpisteen nettisivuilla on kenttäopas-osio, mistä näkyy avoinna olevat kentät tietoineen päivineen. Toki etelämmäs se on lähdettävä, mikäli pelihammasta vielä kolottaa! Ensimmäiseksi tulee tietysti mieleen, että uskaltaako sitä sektoria lähestyä? Sanoisin, että kyllä uskaltaa, kun ei hölmöile. Pari viikkoa sitten kävin Etelä-Suomessa parit kentät pelaamassa ja yövyin tyhjässä hotellissa sunnuntaista torstaihin. Matkailijoiden vähyys on iso haaste myös kaikille majoitusta tarjoaville tahoille ja nyt on hyvä aika tukea kotimaisia alan yrittäjiä laittamalla osa perutun Kap Verden golfloman matkakassasta kotimaan matkailuun! Syrjäisemmänkin majatalon läheisyydessä on useita kenttiä puolen tunnin ajon päässä, eli meidän maalaisten näkökulmasta katsottuna siis ihan vieressä! Pelataan vielä, kun pelata voi ja masennutaan vasta sen jälkeen! Siis mukavia kierroksia kaikille syysgolfareille!

Tervolainen golfkesä on vielä niin tuoreessa muistissa, ettei totuus edessä häämöttävän off-seasonin pituudesta ole kunnolla mennyt tajuntaan. Puoli vuottako tässä pilkitään ennen kuin palloa pääsee nurmelle taas koputtelemaan?! Pelkkä ajatuskin puistattaa… Onneksi varautuminen pilkkikauteen on klubilla jo käynnissä ja parin viikon päästä Eerikkalan talviharjoitteluparatiisi on taas siinä kunnossa, että räntäsadetta pääsee halutessaan pakoon myös sisäpelien ihmeelliseen maailmaan. Huudellaan siitä lisää, kun paikat on siivottu, kankaat viritetty, lyöntialusta vaaterissa, kamerat kalibroitu, shortsit silitetty ja juomat jäähdytetty. Vakiosakki kuuraa jo pelivälineitä simulaattoria varten, mutta mukaan mahtuu uusiakin pelureita. Jos haluat tulla kokeilemaan miltä lyöminen hyvältä makuulta tuntuu ja olisiko simulaattorin antamasta datasta jotain hyötyä ensi kauden haasteisiin, niin Kapulle vaan viestiä – käydään tutustumassa tarjontaan!  

Lainkuuliaisina kansankynttilöinä tulemme todennäköisesti siirtämään perinteisen maltilliset pikkujoulujuhlat vuodenvaihteen nurjalle puolelle. Näissä kinkereissä on tavan mukaan jaettu tunnustus, jonka saajalta edellytetään lajin perinteitä ja perimmäisiä arvoja kunnioittavaa lähestymistapaa peliin ja pelitovereihin. Lähtökohtaisesti valinta tuntuu hankalalta, kun seuran jäsenistö koostuu kohteliaista herrasmiehistä ja hurmaavista ladyista, mutta viime vuoden suurlähettilään Kujapellon Erkin ehdokaslistasta nousi kuitenkin yksi herra ylitse muiden. Kapteenin malja matkaa tänä vuonna Reijo Poutiaisen takan reunukselle. Eläköön Reijo, Eläköön! Kujis lupasi kiikuttaa mukin klubille heti, kun jalat viimeisen leikkauksen jäljiltä kantavat, eli kohtahan se on sieltä noudettavissa :D Jos satutaan samaan aikaan Kievarille, niin täytämme maljan vapaavalintaisilla virvokkeilla!

Ensimmäinen kauteni seuran kapteenina lähenee myös loppua. Vuosi on ollut kaikin puolin fantsu ja valaiseva kaikkine kommelluksineen. Kiitos jengille luottamuksesta, kiitos entisille Kapteeneille ja Ladykapteenille tuesta ja vinkeistä. Kiitos vieraspelaajille rakentavasta palautteesta, omille pelaajille siitä, ettei olla törttöilty muilla kentillä! Kiitos Tuijalle siitä, ettei maha ole pienentynyt, vaikka bägiä on kannettu taas yli 300 kilsaa kesän aikana. Erityiset kiitokset kaikkien vieraskenttien Kapteeneille ja muille seura-aktiiveille, jotka ovat järjestelleet tutustumiskäyntejä kentillensä pitkin kesää ja ottaneet lämpimästi vastaan. Vierailuajankohdat ovat olleet yleensä keskellä työviikkoa ja isännöinti on vaatinut vaivannäköä ja omien menojen järjestelyä. Olen erittäin kiitollinen siitä, että olen saanut olla vieraananne ja toivotan kaikki Kapteenit ensi kesänä tervetulleiksi tutustumaan Eerikkalan kenttään ja Kievarin miljööseen!

Hauskaa välikautta: Joonas

 

21.9.2020

Onko kivaa?

Terveeks Jengi ja ihanaa golfin täyteistä syksyä kaikille!

Syksy on minulle kaikista vuodenajoista mieluisin, myös pelaamisen suhteen! Kevättä tietysti odottaa pitkän talven jälkeen hulluna, kun vihdoin pääsee taas tykittelemään pitkin pientareita. Kesällä on usein turhan kuuma pelaamiselle, jos pelataanhan sitä, vaikka liian kuuma onkin. Kesäiset viileähköt illat ovat fantsuja, vaikka silloin sitä pientä inisijää on yleensä tarjolla liiaksi asti. Mutta Syksy! - kentät ovat usein parhaimmillaan syksyllä, maisemat kauniita ja lämpötila juuri passeli reippaalle liikunnalle. Entäs itse peli? Syksyllä se tuntuu kulkevan parhaiten! Onhan siinä ollut koko kausi aikaa hakea sopivaa, itselle hyvään tulokseen johtavaa pelityyliä, ja - tapaa. Syksyyn mennessä on löytynyt taas se luottomaila, millä saadaan tiiltä pallo peliin ja lähestymisissäkin alkaa olla järkeä. Putti on löytynyt ja reiät näyttävät isoilta. Kivaa, eikö totta? Vai onko sittenkään? Yleisin harmituksen aihe kentällä tuntuu olevan ympäri vuoden sama – on kyseessä sitten harjoituskierros, tai kilpailu, kaiken tasoiset pelaajat tuskailevan yhteisen asian äärellä… Samat fraasit ”nyt en kyllä nähny yhtään mihin se lähti”, tai ”ei kääntyny yhtään!?” toistuvat toki kierroksesta toiseen ja sehän kuuluu lajiin, mutta nostan nyt tapetille erään suunnitteluosaston, joka hiivatin kentälle laatiman pirulaisen, nimittäin Bunkkerin! Kun lähestymislyönti lähtee vinoon, tai näyttää jäävän lyhyeksi, saattelee lyöjä pallon bunkkeriin ”ei ei ei, älä sinne mene” huudoin. Tämä saattohuuto erottaa kilpapelaajan kuntogolf - pelaajasta. Mutta eipä hätää, tähän löytyy lääke! Lääkettä on tarjolla kaikilla hyvin varustelluilla golf klubeilla ja sen nimi on Pro. Meiltä löytyy parikin sellaista ja molemmat vielä maailman luokan opettajia! Jos tunnistit itsesi edellisestä ja muistelet joskus harmitelleesi bunkkeriin mennyttä lyöntiä, tai jos hiekkaesteen sijainti griinin kupeella vaikuttaa jo lyöntiä edeltävään rutiiniin, niin mitäs jos soittaisit ammattiauttajalle ja sopisit treffit? Ajattele miten mukavaa olisi seurata katseella hiekkaan uppoavaa palloa ja miettiä samalla, että hyvä, tuolta se löytyy ja tuosta minä saan sen nostettua maksimissaan kahden putin päähän. Yleensä griinibunkkeri on niin lähellä lippua, että yksikin putti saattaa riittää! Olisiko siinä loppusyksylle hyvä tavoite, tai ainakin seuraavalle keväälle? Pron valvonnassa harjoittelusta ei tule väkinäistä, vaan sieltä saa hyvät eväät matkaan kentälle. Ohjeita muistellessa bunkkerista lyöminenkään ei tunnu sitten niin kamalalta, kun tietää, että kyllä se sieltä kevyesti lähtee, kun teen vaan ne asiat mitä silloin harjoiteltiin. Toinen tapa lähestyä asiaa on luonnollisesti omaehtoinen treeni. Kyllä, niinkin voi tehdä! Päivä bunkkerissa silloin tällöin tekee kaikille hyvää. Helpostihan siinä käy niin, että kun mennään rangelle ja huidotaan muutama lyönti hiekasta vaihtelevilla tuloksilla, niin parin onnistuneen hiekkalyönnin jälkeen siirrytään matolle lyömään draivia :D Ei näin. Mene bunkkeriin ja pysy siellä! Mieti mitä teet ja keskity jokaiseen lyöntiin, kokeile bouncen käyttäytymistä hiekan pinnalla ilman palloa ja sitten vaan maali tai useampi nurmelle ja palloa ilmaan. Lyödessä on aina hyvä olla jokin kohde, mihin yrität lyödä. Saat tulla pois bunkkerista, kun kymmenestä pallosta puolet menee yhden putin päähän! Tai sitten, kun aurinko laskee mailleen... Hiekkapeliä on hyvä muistutella mieleen myös ruuhkaisella kierroksella. Hitaamman ryhmän ohittaminen ei välttämättä aina onnistu ja jos takana on tilaa, niin esim. vanhan kutosväylän väyläbunkkeri on mainio harjoittelupaikka viitosväylän vapautumista odotellessa. 

Eniveis, kaikkihan sen tietävät, että hyvällä lähipelillä saadaan tulosta paremmaksi ja lähipelin taitajia meillä on kerho pullollaan! Siitä hyvä todiste on viime viikonloppuna saavutettu Golden Cup mestaruus! Tarinan ja Tahkon kentät olivat molemmat hyvässä kunnossa ja hei, sinne hujauttaa Tervosta hetkessä! Käykäähän pelaamassa molemmilla kentillä, jos ette ole vielä tänä vuonna ehtineet. Ensi vuonna pelit saadaan myös Tervoon ja uskon, että sieltä tullaan pikkaisen eri mentaliteetilla kylään, kun Eerikkalan sakki näytti, että osataan sitä pelata muuallakin, kuin kotona! Sitä se treenaaminen teettää :D Kiitos koko joukkueelle mukavasta viikonlopusta ja kiitokset myös Tarinan, sekä Tahkon porukoille sujuvista järjestelyistä ja hyvistä peleistä.

~ Kaptenskat.

 

10.8.2020

Pannaanko pakettiin, vai vedetäänkö käijtteen?

Rakas päiväkirja, anteeksi etten ole kirjoittanut sinulle pitkään aikaan – olen ollut pelaamassa. Kausi on ollut kaikin puolin erikoinen ja todennäköisesti se tulee erikoisena myös jatkumaan. Ajattelin ohittaa Koronan tämän pakinan osalta kokonaan, mutta näin toisen aallon kynnyksellä on pakko muistuttaa meitä kaikkia siitä, että kulkutauti elää edelleen ja tulee takaisin entistä vahvempana rajojen aukeamisen ja rajoitteiden höllentymisen myötä. Ensimmäinen aalto osoitti, että reagoimalla nopeasti ja suhtautumalla aiheeseen riittävällä vakavuudella, epidemian vaikutukset golfiin näkyivät pääosin ryhmäkokojen pienenemisenä ja klubien palveluiden järjestelyissä – pelaamaan kuitenkin päästiin ja kentillä homma pysyi hyvin kontrollissa. Seuramme säästyi käsittääkseni kokonaan ”puhtaana” ja välillä rajoitteet tuntuivat jopa hölmöiltä, mutta kaikkialla tilanne ei ole yhtä hyvä, joten keväällä opittua käsienpesurutiinia ja ylimääräisen lääppimisen välttelyä on hyvä jatkaa, vaikka se välillä tuntuukin turhalta ja kaukaiselta. Kentällämme vierailee päivittäin pelaajia pitkänkin matkan takaa, joten pidetään järki mukana kierroksella ja varsinkin yhteisissä tiloissa. Kiitos.

Ja sitten sivuraiteilta takaisin piäraiteille! Kesä on tähän mennessä mennyt hienosti ja kapteenilla on ollut sekä ilo, että kunnia vierailla useammallakin uudella kentällä. Kaikissa yhteisöissä vastaanotto on ollut parempi, kuin osasin toivoa, mutta niinhän se itsellä oli golfinkin suhteen – tämä on paljon hauskempaa, kuin osasin kuvitella! Paras puoli näissä kenttävierailuissa on kuitenkin se, että olen voinut verrata omaa reviiriämme ja sen oheispalveluita muihin ja ilokseni voin todeta, että meillä on asiat erittäin hyvällä mallilla: Kenttämme kestää vertailun pelattavuudessaan ja kunnossaan jokaiseen rataan, jossa olen kesän aikana vieraillut ja ehkä vielä iloisempi olen siitä, että asiakaspalvelukin toimii meillä hienosti. Jokainen tuttu tai vieras on meille tärkeä ja Kievari huolehtii siitä, että meiltä lähdetään pois vain siksi, että kohta voi tulla taas takaisin. Vieraspelaajien tyytyväisyyteen vaikuttaa myös jokainen seuramme jäsen. Rennon ilmapiirin aistii heti klubille tullessaan, peliseuraa löytyy aina ja pikku kisatkin laitetaan pystyyn tosta vaan. Yltiöoptimistisen kannustava porukka, mukavat juttukaverit, sekä Heikki takaavat sen, että jengi viihtyy. Viihtyvyyden tärkeys kiteytyy edesmenneen kirjailijan Anthony Bourdainin sanoihin ”You go to a diner for a great dish, you’ll come back for a great service”. Vapaasti suomennettuna, pelkkä hyvä kenttä ei riitä, kokonaisuus ratkaisee. Tästä kaksitoista tupapistettä Eerikkalaan!

Toivotaan, että pelikeliä riittää pitkälle syksyyn. Fantsua kisaa on tarjolla vaikka millä mitalla ja lisää kisoja on suunnitteilla. Etusivun kisat välilehdestä löytyy kisakalenteri, joka päivittyy sitä mukaa, kun kilpailut saadaan lyötyä lukkoon. Pysykää kanavalla ja ennen kaikkea, pysykää terveinä!

Pelaillaan: Joonas

Ps. 24h Junnugolfille meni aivan täysin yli odotusten. Luv u! Seuran valmiudet junnutoiminnan pyörittämiseen ovat tällä helkellä hyvät. Nyt vaan lapset, naapurin lapset, lainalapset ja lapsenlapset mukaan peleihin!  

 

29.6.2020

Tärkeä! Lue!

Ahoi!!!

Kapulle kauden merkittävin tapahtuma siintää horisontissa ja tällä myötätuulella matka horisonttiin taittuu nopeasti, joten kaikki miehet ja naiset kannelle hopi hopi!

Kyse on tietysti Eerikkalan 24h Junnugolf - tempauksesta, joka urakoidaan meillä 12-13.7. Alkaen sunnuntaina klo.18:00 ja päättyen maanantaina samaan aikaan. Junnugolf on valtakunnallinen tempaus, jossa keretään varoja seurojen junioritoiminnan kehittämiseksi. Olkoonkin kauden tärkein tapahtuma seuran 20 vuotisjuhla, missä juhlistetaan seuran hienoa ja nousujohteista taivalta kuluneen kahdenkymmenen vuoden ajalta, mutta ennen kuin me kääkät kokoonnumme kerholle juhlimaan, niin lasten asiat on hoidettava sille tolalle, että siellä kehtaa pönöttää! Lapsissa on tulevaisuus!

Mitä 24h Junnugolfissa sitten tehdään? No nimensä veroisesti siinä pelataan golfia 24 tuntia ja yritetään pelata sitä mahdollisimman hyvin. Golfliitto nostaa tapahtuman omille sivuilleen ja someen, viime vuonna valtakunnallisiin uutisiin asti – toivottavasti tänäkin vuonna. Laji tarvitsee hengissä pysyäkseen uusia harrastajia ja Eerikkala haluaa olla mukana näissä talkoissa. Meillä lapset ovat saaneet tänäkin kesänä nauttia PGA pro Kosti Karhusen vetämästä golf opetuksesta, jota Kosti pyörittää vahvalla ja vakaalla otteella, leikkimieltä unohtamatta. Tapahtumasta saatavalla tuotolla on tarkoitus hankkia junnuille asiaankuuluvaa välineistöä, jotta opettelu olisi mielekkäämpää ja innostavampaa. Nykyisistä lainavälineistämme on aika ajanut ohi ja tarve tuoreille työkaluille on suuri. Kiteytetään koko tempaus tämän ajatuksen ympärille: Sijoitus pieni, tarve suuri!

Valtaosa suomen seuroista, jotka tempauksessa ovat mukana, on tuki pitkälti yritysten varassa, mutta haluamme antaa myös yksityishenkilöille mahdollisuuden tulla mukaan tukijoukkoihin seuraavin speksein: Eli 24 tunnin aikana kierrämme kenttää kahden – kolmen hengen ryhmässä, yksi ryhmä kentällä kerrallaan. Tavoitteena on leipoa yhteensä 100 par – tai parempaa tulosta, jotka ”myymme” tukijoukoille. Yrityksiltä toivotaan euron panosta/par ja birdiestä pari euroa. Yksityishenkilöt mukaan hinnalla 10 senttiä/par, tai parempi tulos. Eli yksityishenkilöiden osalta puhutaan siis noin kympistä, jos tavoitteeseen päästään. Sijoitus tulevaisuuteen ei ole siis kummoinen. Klubilta löytyy nimilista, joka toivottavasti on täynnä nimiä, kun pelipäivä koittaa. Muista siis kierrokselle lähtiessäsi, tai sieltä tullessasi Vaatia lista Kievarilta, jotta pääset mukaan tukemaan junnutoimintaa! Kapteenien nimet ovat jo listalla.

Kiitos,

Kaput.

 

19.6.2020

Viiden käsky

Pottukellarin lämpötilaa suosivana henkilönä nostan viime maanantaina käydyn golf-maratonin vuoden urheiluteko-ehdokkaaksi. Onnittelut kaikille huippu-urheilijoille, jotka kramppeja halveksuen painelivat täysimittaisen -, ammattilaisilta neljä päivää kestävän kisaurakan yhteen soittoon lähes kolmenkymmenen asteen helteessä! Eerikkalahatunnosto kaikille maratoonareille, sekä kokonaisille, että puolikkaille! 

Kauden kisailut ovat silti vasta alkutaipaleella ja kisaherkkua on luvassa kesän mittan jos ja vaikka minkälaista: On vakavampaa henkilökohtaista mittelöä, on rennompaa joukkueiden välistä vääntöä, on erikoiskisaa, on vaikka mitä. Suurimmalle osalle Eerikkalaisia kilpailujen lopputuloksilla ei ole merkitystä, vaan kisoihin osallistutaan hyvällä ”kaikki-pelaa” fiiliksellä. Kierrämme kenttää kymmeniä – jotkut toistasataa kertaa kesässä lähinnä pitääksemme tsemme kunnossa, mutta kilpailut tuovat yhden ulottuvuuden lisää tähän hienoon harrastukseen. Alkukauden kisat ovat olleet erittäin suosittuja, kisat on ”myyty” loppuun päivässä tai parissa. Vaikka ensimmäiset kilpailut käytiin poikkeusoloissa, keskellä koronahuumaa, niin järjestelyt ovat olleet priimaa kautta rantain! Ei ihme, että innokkaita osallistujia riittää, kun serviisi pelaa tällä tasolla. Kiitos tästä kuuluu Kievarin mestareille! Otetaan kaikki irti Kievarin palveluista, sillä mitä enemmän niitä hyödynnämme, sitä paremmat valmiudet Kievarilla on kehittyä vastaamaan vaativia tarpeitamme. Avointa palautetta vaan tulemaan reilusti, niin tiedetään mihin suuntaan paattia toivotaan ohjattavan.

Kapun mieltä lämmittää erityisesti varauskalenterissa näkyvät korkeahkot tasoitukset! Se on merkki siitä, että uusia harrastajia on saatu taas kentälle ja lajin tulevaisuus näyttää varsin valoisalta. Toivoisin, että mahdollisimman moni näistä tulokkaista pääsisi myös korkkaamaan tämän kauden aikana kisauransa, joten jos satut samaan lähtöön aloittelevan pelaajan kanssa, niin pyydä toki mukaan kisoihin. Henkilökohtaisten lyöntipelikisojen osallistumiskynnys on paljon korkeampi, kun rennommissa hurlumhei joukkuekisoissa, joista kilpailutaival on helpompi aloittaa. Pelikaveria voi kysäistä myös Kievarin tiskiltä, jos halua olisi lähteä kisaan, mutta pelikaveri puuttuu. Sellainen löytyy varmasti!

Terkkuja kentältä! Viitaten kirjoituksen otsikkoon, tässä pieni etikettimuikkari kaikille kenttää kiertäville pelaajille. Parhaallekin pallonlyöjälle sattuu nimittäin joskus niin, että lyönti ei lähdekään aiottuun suuntaan, tahi mittaan. Silloin ei pidä säästellä äänenvoimakkuudessa, vaan täräytetään ilmoille komeat Fore - huudot, niin että vastarannalla lentää vaikut korvista. Fore - huuto ei tarkoita, että takaa tulee huono -, vaan etiketin tunteva pelaaja. Huuto ei siis aiheuta kanssapelaajissa paheksuntaa, huutamatta jättäminen sen sijaan aiheuttaa. Toki, jos jokaisen lyönnin jälkeen pitää huutaa, niin kannattaa miettiä, että pelaako mahdollisesti hieman liian lähellä edellä menevää ryhmää?  Olemme kaikki kentällä viihtymässä, pidetään huoli siitä, että viihdymme kentällä jatkossakin!

T:Joonas

 

 

4.5.2020

Taas mennään

Voi tätä onnea ja autuutta! Eerikkalassa on saatu taas pelit käyntiin ja melkoista vilskettähän se on ensimmäisinä päivinä pitänyt. Ei voi kuin ihailla miten hyvin poikkeusolot on otettu pelaajien osalta vastaan, kiitos siitä! Kenttä on rullannut kohtalaisen hyvin, vaikka kävijämäärät nousivat viikonloppuna huippulukemiin. Pieneltä haitariliikkeeltä ei voida tietenkään välttyä, kun erilaisella temmolla pelaavia ryhmiä on kenttä pullollaan. Pieni odottelu tiiauspaikalla ei kuitenkaan haittaa, kun saa nauttia raittiista ulkoilmasta ja siinähän passaa hinkata vaikka chippiä tii-boksin kupeessa väylän vapautumista vartoessa. Jokaisen olisi silti hyvä ottaa pientä vastuuta ja huolehtia siitä, että oma ryhmä etenee kentällä suunnilleen samaa tahtia muun porukan kanssa. Eli jos edessä pelaava ryhmä katoaa horisonttiin jo ensimmäisten väylien jälkeen ja pelattavan reiän tiiauspaikalla odottelee jo seuraava ryhmä, niin ei etsittäisi outtiin karanneita palloja koko ryhmän voimin, kun ei sieltä suosta voi kuitenkaan lyödä. Sinne meni ja däts it, eikun uutta palloa peliin =) Mailavalintoihin voi myös kiinnittää huomiota, varsinkin jos rangella vietetty aika on jäänyt vähiin näin uuden kauden kynnyksellä. Mikko Korhosta lukkunottamatta harva meistä lyö hereilläoloaikana palloa kuin Mikko Korhonen. Eli se pisin maila ei välttämättä ole tuloksen kannalta aina paras vaihtoehto avaukseen. Ei päde tietenkään kaikkiin pelaajiin, mutta omien ensimmäisten kierrosten tilastojen valossa pikku hyrrällä, tai pitkähköllä raudalla avatessa on saatu parhaat lopputulokset. Maksimidraivin jälkeen pallon makuussa, tai lähestymiskulmassa on ollut jonkin verran toivomisen varaa ja pelikin väistämättä hieman hidastuu, kun kakkosta lähdetään lyömään hassuista paikoista. Täytyyhän sitä välillä päästä revittelemään pitkän odottelun jälkeen, mutta täysi kenttä ei ehkä ole se paras hetki seikkailugolfille. Enivei, on se vaan niin vietävän fantsua taas pelata ajoittaisesta odottelusta huolimatta! Ylisanatkaan eivät laimene, kun huudetaan "Mau-ahtavaa!" 

Eikä siinä vielä kaikki - puheenjohtajahan oli täräyttänyt jo kauden ensimmäisen holarin väylälle 8! Onnea Akille!! Taitaa olla ukezin lempiväylä? Viime syksynä pääsin todistamaan lähietäisyydeltä, kun sama mies painoi samalle reiälle off-road scramblessa 165 metrisen lähestymisen kuppiin eaglen arvoisesti. Silloin väylä pelattiin par nelosena ja tiiattiin ysin griinin vierestä. Tuurillaanhan siinä saattoi käydä niin, että seuramme tuoreimmat jäsenet olivat tänään pj:n matkassa tutustumiskierroksella, kun Aki upotti holarin ikään kuin malliksi, että tämä väylä kannattaa pelata tälleesti :D:D

Vielä kisauutista: Captain's Cupin ilmoittautuminen on avattu! Kaikki rohkeasti mukaan reikäpelien ihmeelliseen maailmaan ikään, kokoon tahi taitotasoon katsomatta. Cupin alkusarja pelataan lohkoissa, joten kaikille tulee vähintään kolme kisakierrosta plakkariin. Ja tasoituksellisena reikäpelinä kun pelataan, niin kaikilla on yhtäläiset saumat urotekoihin! Ilmoittautua voi NexGolfissa tai klubilla ja kisahan on siinä mielessä turvallinen, että kentällä ollaan liikkeellä kahdestaan oman vastustajan kanssa ja peliajat sovitaan pelaajien kesken, joten väkijoukkojen väistäminen on helppoa.

Hyviä pelejä kaikille! t: Iloinen Kapu

 

 

28.3.2020

Viimeiset hetket

Aloitetaan kevyesti Tanskalaisen Nobelistin, Niels Bohrin sanoilla ”ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen.” Tämä syvällinen lausahdus huojentaa tavallista tallaajaa tässä meille kaikille uudessa tilanteessa. Tulevaa on turha murehtia, kun ei tiedä mitä tuleman pitää. Nyt kaivataan iloista ilmettä ja sitä kuuluisaa Eerikkalaista yhteishenkeä! Maapallo on nähnyt kulkutauteja ennenkin ja niistä kaikista on selvitty. Uskotaan, että tästäkin selvitään!

Sanotaan, että kaikki elämä on lähtökohtaisesti yhtä arvokasta ja sitä tulee vaalia, mutta Koronaviruksen saa minun puolestani tappaa. Ennen kuin tiedemiehet löytävät toimivan aseen virusta vastaan, niin yritetään murhata se saippualla. Maaniselle golfin harrastajalle tämä tilanne on tietysti pieni takaisku näin kauden kynnyksellä, mutta siitä aiheutuva mielipaha tuntuu lottovoitolta verrattuna ongelmiin, joiden kanssa sadat tuhannet kotitaloudet kamppailevat tällä hetkellä. Kotikentän aukeamiseen menee kuitenkin vielä tovi, joten paljon ehtii tapahtua, ennen kuin kelien puolesta päästään korkkaamaan kausi Tervossa. Takatalvikin on vielä tulematta, mutta jos kelit mukailevat yhtään menneen talven sääoloja, niin iloiset ”Fore” huudot raikuvat Herralan kulmilla taas Vapun tietämillä, ehkä jopa aiemmin. Kenttätyöt ovat hyvässä vauhdissa: maisemointia on tehty taas ansiokkaasti ja griineille on levitetty harsoja nopeuttamaan sulamista Nyt vaan toivotaan, että kevät jatkaa tuloaan ja seurataan, miten viranomaisten rajoitukset purevat taudin leviämiseen ja pidetään omalla toiminnalla pöpöt poissa Eerikkalasta.

Otsikkoon viitaten, älkää jääkö neljän seinän sisälle märehtimään. Nyt on nimittäin viimeinen hetki suoriutua keväisistä piha-askareista. Ajankohta on täydellinen puutarhan kylvötöille ja koulimiselle, istutuksille ja pistokkaiden juurruttamiselle! Kohta nimittäin lennätetään palloa ja pihatyöt jäävät pian tekemättä, kun rynnätään tarmokkaina kohti ensimmäisten pelikierrosten tarjoamia haasteita!

Jäsentemme terveys ja harrastaminen turvallisissa olosuhteissa on seuralle ykkösprioriteetti. Noudatamme Golfliiton kentille ja pelaajille laatimia ohjeita tunnollisesti ja olemme mukana kehittämässä uusia tapoja pandemian leviämisriskin minimoimiseksi kentillä. Vaikeneminen ei ole nyt kultaa, kultaa on hoitaa homma kotiin tyylillä ja turvata meille kaikille rakkaan lajin tulevaisuus niin kotona, kuin maailmalla. Jos mieleesi tulee keinoja, mitkä edesauttaisivat meitä kaikkia rentoutumaan golfin parissa olosuhteista huolimatta, niin laita viestiä tulemaan Kapteeneille tai muille seura-aktiiveille. Parhaat ideat palkitaan vessapaperilla! Jaa, ei sittenkään - Edellisen kirjoituksen Kapteenin tärpit kisakaudelle 2020 menevät tietysti uusiin puihin, joten tarjotaan vapaaliput kahdeksalle hengelle kauden avausotteluun Blöm vs. Syren, pelimuotona Skini. Ajankohta heti, kun kenttä avataan!

Pidetään siihen saakka mieli virkeänä ja kädet puhtaana.

Tsemppiä: Kapt. Joonas

 

2.1.2020

Hyvää Uutta Kautta 2020! Ja minkälainen kausi siitä onkaan tulossa!

Vaan vielä pitäisi muka viitisen kuukautta malttaa, että pääsee kentälle!!! Eipä hätiä - nyt on mainio tilaisuus keskittyä niihin asioihin, jotka meiltä monelta jää vähemmälle huomiolle pelikauden aikana. Kentän levätessä ja kerätessä voimia kesää varten, on loistava tilaisuus huoltaa välineitä ja mahdollisesti hankkia jopa uusia työkaluja pakkiin! Pallo-ostosten tekoa kannattaa kuitenkin himmailla helmikuun alkuun saakka, sillä R&A saattaa rajoittaa pallojen lentokaariominaisuuksia tulevalla kaudella. Tämä koskee tietysti meidän porukassa vain Illua ja Jyriä, mutta tiedä vaikka ahkeran talviharjoittelun tuloksena tähän pitkälyöntisten porukkaan olisi enemmänkin tunkua kevään koittaessa?! 

Jos välineiden huolto ei maistu, niin antakaa vermeet huollettavaksi Jannelle tai Kostille! Normaalit grippien - ja varsien vaihdot  ynnä muut perushuollot saattavat onnistua odottaessakin, jos aikataulut täsmäävät. Molemmilla meidän ammattilaisilla on käytössä hyvät tilat myös lyöntiharjoitteluun. Eli huollettavat mailat vaan mukaan ja swingiä hinkkaamaan joko Kuopion Golf keskukseen tai Talvitarinaan.
Oma treenaamiseni keskittyykin pitkälti juuri talviaikaan, kun kesällä ei meinaa malttaa harjoitella riittävän usein, mutta mikäs sen parempaa, kuin laittaa peruslyöminen talvella kuntoon, niin kesällä voi keskittyä enemmän pelaamiseen ja treenata tuloksen kannalta muita tärkeitä asioita, kuten griineillä ja griinien läheisyydessä työskentelyä.

Pelaajan huoltoakaan ei pidä unohtaa, vaan kuntoa on hyvä pitää yllä talvisten lajien parissa. Hiihto on erinomainen laji golfin kannalta - siinä käytetään paljon samoja lihasryhmiä, kuin lyödessä, motoriikka - ja tasapainotreeniä unohtamatta. Eerikkalan klubin kulmalta pääsee kätevästi valaistulle ladulle tuttuun ympäristöön ja talven aikana klubitoimikunta toivottavasti pitää klubia auki parhaan hiihtosesongin aikana, jolloin klubilla voi käydä ryystämässä höyryävän totin kierrosten välissä! 

Kaudesta on tulossa jännittävä myös kilpagolfin seuraajille ja huippugolfia tullaan näkemään muuallakin, kuin Eerikkalassa. Kipparin tärppejä kauden 2020 golf-faneille ovat tietysti Tokion Olympialaiset ja Ryder Cup, johon Eerikkala suosittelee Korhosen Mikkoa Kapteenin valinnaksi. Saa nähdä ottaako Euroopan kapteeni P.Harrington neuvosta vaarin, (mutta eiköhän hänkin lue tätä palstaa :D) joten peukut pystyyn ja voitto kotiin! 

Pienemmälläkin budjetilla voi käydä seuraamassa pelejä ja tässä muutama kohokohta lyhyemmän ajomatkan päässä Tervosta: 
10.6. pelataan Revontulessa Junnujen joukkue SM-kisojen karsintapelit. Suosittelen ja aion lähteä katsomaan, miten juniorit poraavat palloja lipun juureen! Tiedä vaikka mentäisiin porukalla? 
Heinäkuussa tapahtuukin sitten laajemmalla rintamalla, eli Junioreiden reikäpelin SM-kisat pelataan 22-24.7 Karelia Golfissa, naisten EM kisat 22-25.7. Kytäjällä ja kirsikkana kakun piällä Vierumäen Finnish Challenge 23-25.7. Elokuulle kannattaa varata aikaa Suomen Amatöörien mestaruuskisoihin, jotka pelataan 6-8.8. Helsingin Golfklubilla ja tietysti Suomi - Ruotsi maaotteluun, joka mitellään 29.-31.8. Linna Golfin kentällä.        

Vielä terveiset simulaattorikisojen Winter Tourilta, joka on saanut sponsorikseen Muumipeikon! Palkintopöydässä on siis tarjolla Muumiaiheista golfrekvisiittaa ja melko suurella todennäköisyydellä Eerikkalassa nähdään kesällä jos minkälaista Mörköä driverin mailasuojana! Kisaan ehtii vielä mukaan, koska alkusarjaa pelataan helmikuun loppuun saakka. Tuloksia tarvitaan kolmelta kisakentältä ja ohjeet kisaan löytyvät Eerikkalan simulaattorihuoneesta.

Peliterveisin: Kapujoonas

 

12.12.2019

Kansalaiset, medborgare!

Pientä kisaa pukkaa: Pelataan Eerikkalan simussa vuoden päätöskisaa 16 – 29.12.

Pelattava kenttä on Sharjahin etuysi eli tulos on käypäinen myös Winter Tour kisaan!
Treenataan samalla vähän uutta WHS tasoitussysteemiä: voitto heltiää siis parhaalla tasoitustuloksella.
Pelimuoto on lyöntipeli ja pelissä käytetään nollatasoituksia, joten oikean pelituloksen saamiseksi laita kuva tuloskortista Kapulle WhatsAppilla ja kuvatekstiin nykyinen tasoitus, jotta saadaan mahdolliset, mutta epätodennäköiset nettotuplabogit korttiin. Mikäli satut samalle kierrokselle Kapun kanssa, niin saat halutessasi vihiä uudesta tasoituslaskennasta ja voit haastaa ukkelin kaupan päälle. Päätöskisan mestarille pullo kuohuvaa ja satsi boltseja.
WHS järjestelmästä pidetään toki koulutustilaisuus halukkaille ennen ulkopelien alkua, mutta siitä
lisää myöhemmin. Pysy kanavalla!.

Ja Leidit hoi!
Winter Tourin yksilökisassa on tällä hetkellä neljä osallistujaa, eli jatkoon pääsee heittämällä. Naisten Scramblessa ei ole tällä hetkellä yhtään kisatulosta, koska suurin osa pelattavista simulaattoreista on niitä, joissa ei ole scramblekenttää mukana. Tulkaa ihmeessä rypyttämään pressua, niin saadaan keväällä kunnon edustusjoukkue Linna Golfin ja Gumbölen finaaleihin!

Peliterkuin: Käpy


Fantastinen kausi on saatu nyt komiasti pakettiin juhlallisten seremonioiden saattelemana, mutta pelithän eivät siihen lopu! Sami Välimäki starttaa torstaina ensimmäiseen ET kisaansa Etelä-Afrikassa ja naiset tykittävät Open de Espaňan kisassa neljän pelaajan voimin, jännättävää riittää! EeG:n pelaajia ei valitettavasti näissä karkeloissa vielä nähdä, mutta simulaattirissa pelattava valtakunnallinen Winter Tour 2020 on houkutellut taas mukavasti Eerikkalaisia mukaan taistelemaan finaalipaikoista.
Parikisan loppukilpailu mitellään 24.5. Linna Golfissa ja henkilökohtaisen kisan finaali käydään 16.5. Gumbölessä.

Alkusarjan tilanteet löytyvät tästä linkistä: www.ruohola.com/mm/WT2020.pdf

Alkusarjaa pelataan helmikuun loppuun saakka, eli kisaan ehtii vielä hyvin. Osallistumiseen riittää pelkkä simulaattorin käyttömaksu, kilpailuhin ei ole siis erillistä osallistumismaksua ja finaalikin on maksuton, eli pelkästään finaalipaikan takia kannattaa tulla testaamaan taitojaan Eerikkalan kodikkaaseen talviharjoitteluparatiisiin.

Pelaillaan: kapteeni


Minä ja Golf.

Innostuin lajista viitisen vuotta sitten silloisen kapteenin Vesa Hanhijoen innoittamana. Olin Vesalla hoidattamassa remontissa kipeytynyttä selkääni ja hoidon aikana kävimme kiivaita ja analyyttisiä keskusteluja urheiluun liittyvistä asioista. Vesa ujutti golfin mukaan näihin juttutuokioihin ja ennen pitkää löysin itseni Jannen green card kursseilta. Entiset työkaverit olivat toki varoittaneet golfista ”älä vaan koskaan tartu niihin mailoihin, sillä siinä menee… jne.” Nämä varoituksen sanat mielessäni painelin kentälle varovaisen uteliaana, mikä siinä pienen valkoisen pallon lyömisessä muka on niin erityistä, että aikuiset miehet ihan varoittelevat, edes kokeilemasta koko lajia?! No eipä tarvinnut montaa palloa rangella lyödä, kun teki mieli lähteä jo kentälle kokeilemaan, ja sillä tiellä sitä ollaan. Parin kierroksen jälkeen epäilyt golfin elitistisestä leimasta karisivat mielestä ja laji vei totaalisesti mukanaan.

Täytyy sanoa, että kyllä ovat Skotlannin lordit ja herttuat aikoinaan osuneet häränsilmään miettiessään, miten sitä saisi ajan kulumaan rattoisasti, ettei tarvitsisi koko päivää tissutella neljän seinän sisällä koleissa kivilinnoissa? Niinpä kehitettiin nerokas laji, joka haastaa pelaajan niin henkisellä, kuin fyysisellä tasolla ja kaupan päälle saa vielä liikuntaa, ja tissutellakin saa siinä ohessa aina onnistuneen väylän jälkeen! Eikä aina tarvitse edes itse onnistua, riittää kun joku samasta ryhmästä saa pienen valkoisen pallon kuppiin vain yhden lyönnin alle väylän ihannetuloksen, joko taidolla tai onnenkantamoisella! Fantsua!
Sittemmin golfista on kehittynyt monelle, joko pelillisiä haasteita -, liikuntaa, - seuraa tai ihan silmänruokaa kaipaavalle rakas harrastus. Kentät suomessa ja maailmalla ovat pääsääntöisesti hyvin hoidettuja ja kauniita, ja peliseura lähes poikkeuksetta mukavaa. Kannustankin kaikkia lajia aloittelevia golffareita pelaamaan mahdollisimman paljon eri ryhmissä ja vieraskentillä aina kun siihen siunaantuu tilaisuus. Kotikentälle on aina kiva palata, kun on käynyt muualla kyntämässä. Uusilta pelikavereilta saa usein jotain uutta omaan peliin ja golfista kun on kyse, niin kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Pyrin itse pelaamaan kesässä vähintään sata kierrosta ja niistä vähän toistakymmentä vieraskentillä. Talvella harjoittelen keskimäärin kolme kertaa viikossa, kun nykyään se on meillä mahdollista, joko Eerikkalan omassa simulaattorissa, tai meidän ihastuttavan pro:n Kostin johdolla Kuopiossa. Talven ja pimeän tullen keho kaipaa entistä enemmän liikuntaa ja aivot mielekästä puuhaa. Näitä tarpeita silmällä pitäen tullaan Eerikkalassa kisailemaan simulaattorissa aina kenttien aukeamiseen saakka. Klubi tiedottaa sekä omista, että valtakunnallisista simulaattorikisoista nettisivuillaan ja somessa. Lisää infoa saa minultakin, kun rohkeasti laittaa viestiä vaan tulemaan. Muistakin mielessä olevista asioista saa kysyä, liittyivät ne sitten pelaamiseen, välineisiin, sääntöihin, opetukseen tai vaikka tissutteluun! Jos en hyvää vastausta heti keksi, niin otetaan porukalla asioista selvää, pidetään lippu korkealla ja annetaan pallolle kyytiä!

Mukavaa talviharjoittelukautta kaikille nykyisille, tuleville ja tuleville entisille golffareille!

Pirtein peliterveisin

KAPTEENI Joonas Karpanen,
P. 040-846 0315
Email: hr.joonas@gmail.com

 

 

LADYKAPTEENI Pirkko Väätäinen
P. 040-156 6950
Email: pirkko.vaatainen@gmail.com